Ads Top

Elia begint met de ontmanteling van de hoogspanningslijn tussen Ciply en Pâturages

Elia, de transmissienetbeheerder voor elektriciteit op hoogspanning in België, is van plan om de huidige luchtverbinding van 70 kV tussen de hoogspanningsstations van Ciply en Pâturages te vervangen door een ondergrondse verbinding van 150 kV die de stad Bergen en de gemeenten Quévy, Frameries en Colfontaine zal doorkruisen.

Deze modernisering is niet enkel nodig om de energiebevoorrading te verzekeren, maar ook om in te spelen op de economische ontwikkeling van de regio, onder meer met de integratie van hernieuwbare energie.

De huidige 70 kV-verbinding (aangelegd in 1932) vertoont ernstige tekenen van slijtage en is aan vervanging toe. Daartoe heeft Elia een alternatief ondergronds tracé op 150 kV voorgesteld. Nadat de vergunning daarvoor aanvankelijk geweigerd werd, heeft de beheerder van het hoogspanningsnet verschillende infoavonden en avondzittingen georganiseerd om omwonenden een persoonlijk antwoord te geven op hun vragen en bezorgdheden. 

Ondanks deze inspanningen werd de vergunning niet toegekend en het ingediende project voor de ondergrondse verbinding ligt dus voorlopig stil.

Aangezien de huidige, verouderde 70 kV-verbinding voor veiligheidsrisico's kan zorgen, heeft Elia beslist  om al met de ontmanteling te starten en niet te wachten totdat de ondergrondse verbinding van 150 kV operationeel is.

In augustus en september zullen er werkzaamheden worden uitgevoerd om de verbinding betrouwbaarder te maken, in afwachting van de volledige ontmanteling die Elia zal starten in het eerste semester van 2018 nadat het de vergunningen heeft verkregen.  

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.