Ads Top

Stedin bouwt markant station voor verbetering elektricteitsnet Alblasserwaard

Stedin neemt in februari 2014 in de gemeente Molenwaard een nieuw verdeelstation in gebruik. Dit zogenoemde 23/13 kV station in Langerak zorgt voor een verbeterde leveringszekerheid van elektriciteit in de gehele Alblasserwaard. Naast een nieuwgebouwd station worden ook kabels en leidingen verlegd, zodat er meer capaciteit is. Stedin investeert ruim drie miljoen euro in dit project.

Nabij de nieuwe wijk Langerak-Zuid aan de Tiendweg gaat de netbeheerder in april 2013 van start met de bouw. Het nieuwe station vervangt het oude station wat nu gevestigd is iets verderop in Nieuwpoort. Qua vormgeving is dit geen standaard ontwerp voor de netbeheerder. Het station wijkt af van de gebruikelijke norm door haar opvallende architectuur zowel in vorm als materiaalgebruik.

’De elektriciteitswoonkamer in Langerak mooiste station van Nederland’
Burgemeester Teus van Gelder, gemeente Liesveld: ,,Dit verdeelstation is qua ontwerp aangepast aan haar omgeving. Het ontwerp past goed bij de nieuwe wijk en in het groene hart van de Alblasserwaard. Misschien hebben wij door de goede overleggen met Stedin wel het mooiste station van Nederland!’’

Het verdeelstation in Langerak transformeert een spanning van 23.000 Volt, wat binnen komt vanuit het Stedin hoofdstation Arkel, naar 13.000 Volt. Via de bestaande ‘transformatorhuisjes’ wordt de elektriciteit vervoerd naar de duizenden huishoudens in de Alblasserwaard. De voorbereidingen voor dit station zijn inmiddels in volle gang. Het oude station in Nieuwpoort blijft in gebruik tot het nieuwe station Langerak-Zuid operationeel is. In april 2013 wordt er gestart met de daadwerkelijke bouw en in februari 2014 kan het station in gebruik worden genomen.

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.