Ads Top

Repsol zoekt naar gas en olie in Arubaanse bodem

Het wereldwijd opererende Spaanse energieconcern Repsol gaat onderzoeken of er aardolie of aardgas voorkomt onder de zeebodem rondom Aruba.
De onderneming heeft daartoe een overeenkomst gesloten met de Arubaanse overheids-nv CAP Compania Arubano di Petroleo. Repsol start in het eerste kwartaal van 2013 met seismisch onderzoek waarvoor zo'n tien miljoen dollar wordt uitgetrokken. Afhankelijk van de uitkomsten volgt intensiever en meer gedetailleerd seismisch onderzoek waarmee een additionele investering van 30 miljoen dollar is gemoeid. De eerste proefboringen worden in 2016/2017 verwacht. Repsol hoopt uiterlijk in 2020 met de daadwerkelijke winning te kunnen beginnen.
Aan de hand van regelmatig uit te brengen milieu-effectrapportages wordt nauwlettend in de gaten gehouden dat natuur en milieu geen schade ondervinden. De activiteiten vinden plaats ver buiten de zone waar zich koraalrif bevindt. Met Repsol is tevens de afspraak gemaakt dat de migratie van zeezoogdieren en zeeschildpadden niet mag worden gehinderd.
De opbrengsten uit de productie die vanaf 2020 worden verwacht zullen volgens een verdeelsleutel die in het contract is vastgelegd worden verdeeld tussen Repsol en CAP NV. Minister-president Mike Eman maakte bij de ondertekening van de overeenkomst bekend dat hiervoor een speciaal fonds wordt ingesteld om projecten die bijdragen aan de verbetering van het voorzieningenniveau en het leefklimaat op het eiland te financieren.
Aangezien Aruba er naar streeft om uiterlijk in 2020 de eigen energievoorziening volledig te hebben verduurzaamd, zal het grootste deel van het te winnen aardgas en/of olie worden geëxporteerd. Repsol heeft hoge verwachtingen van het potentieel rond Aruba. Het bedrijf is reeds op andere plekken in het Caribisch gebied met succes actief. Premier Mike Eman spreekt van een historisch moment: ,,Deze overeenkomst betekent een belangrijke impuls voor de economie van Aruba met alle positieve spinoff-effecten zoals extra werkgelegenheid."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.