Ads Top

Aanbod van apparaten voor inzicht in energieverbruik groeit snel

Huishoudens krijgen meer mogelijkheden voor inzicht in eigen energieverbruik. Dat blijkt uit een inventarisatie van energieverbruiksmanagers door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Het gebruik van apps, displays en websites voor meer inzicht in energieverbruik kan leiden tot een besparing van 5 tot 10 procent op de energierekening. In de afgelopen twee jaar zijn er ongeveer 15 energieverbruiksmanagers op de markt gekomen.
Uit recent onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat 44 procent van de mensen niet weet of ze na een jaar moeten bijbetalen of juist geld terugkrijgt. Ruim 1000 mensen werden voor het onderzoek ondervraagd. "Mensen tasten in het duister. Ze krijgen eens per jaar een energienota. Energieverbruiksmanagers brengen het verbruik in het hier en nu. Dat is een innovatieve manier voor het stimuleren van energiebesparing", aldus Puk van Meegeren van Milieu Centraal. Met energieverbruiksmanagers ziet een huishouden wanneer er veel energie wordt verbruikt, en kan zo gericht aan de slag met energiebesparing. Bovendien is het mogelijk om het eigen verbruik te vergelijken met anderen in een soortgelijke situatie, en te vergelijken met zelf gestelde doelen voor het besparen van energie.
Milieu Centraal biedt op haar website een overzicht van de producten die er nu op de markt zijn. Dit overzicht helpt bij het maken van een keuze. Er zijn veel verschillen tussen energieverbruiksmanagers. De ene meet alleen elektra, de andere ook gas. Sommigen werken met een aparte display, anderen via een eigen webpagina of app voor de smartphone. Milieu Centraal adviseert consumenten om verschillende producten te vergelijken.
Het aanbod van diensten en producten voor meer inzicht in energieverbruik groeit door het besluit om gas- en elektriciteitsmeters te vervangen door slimme meters. Dat is een digitale meter voor het gas- en elektriciteitsverbruik. De slimme meter is op afstand te lezen. Huishoudens met een slimme meter krijgen iedere twee maanden van hun energiebedrijf een overzicht van het verbruik. Als ze een energieverbruiksmanager aan de slimme meter koppelen, krijgen huishoudens dagelijks of zelfs op ieder moment informatie over het eigen gebruik.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.