Ads Top

‘All Electric Wonen’ in Leeuwarden

In het kader van particuliere opdrachtgeverschap bouwt Planhus uit Leeuwarden de eerste all- electric woning in Nederland die meer energie opbrengt dan de bewoners verbruiken. De bouw van deze energiezuinige woning vindt plaats op It Grien te Leeuwarden. It Grien is een kleine enclave onder de rook van het crematorium bij Goutum dat door de gemeente Leeuwarden als energieneutrale bouwzone is aangewezen. De woning gebruikt geen gas als energievoorziening maar alleen zelfopgewekte elektriciteit. De bouw is inmiddels begonnen.
Door middel van hoogwaardige houtmaterialen, perfecte kierdichtheid, hoge isolering en passieve zonwering wordt een aangenaam woonklimaat gecreëerd. Met behulp van zonnecollectoren en 125 m2 hoogwaardige CIS PV panelen is voorzien in de warmte -en energiebehoefte. Verder bevat de woning beproefde technologie voor onder andere verwarming en luchtverversing. De woning is inmiddels ook uitgevoerd met gescheiden waterafvoerleidingen.
Berekeningen wijzen uit dat op jaarbasis er 4.000 Kwh  over wordt geproduceerd, goed voor ruim 28.000 km rijplezier in een electrische auto.
Het concept van deze woning is gebaseerd op het ‘One Tonne Life project’ uit Zweden waar goede resultaten zijn geboekt met woningen die veel minder CO2 produceren dan gebruikelijk (een ton C02 tegen zeven ton co2) en comfortabel zijn om in te wonen.
Studenten van de NHL hogeschool in Leeuwarden gaan de woning twee jaar lang monitoren op het werkelijke energieverbruik en opbrengst van de totale installaties en de individuele apparaten zoals wasmachine, vaaatwasser etc.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.