Ads Top

Windenergiesysteem wint Herman Wijffels Innovatieprijs 2012

De Herman Wijffels Innovatieprijs 2012 is gewonnen door Alexander Suma en Rossella Ferraro uit Eindhoven. Zij ontwikkelden een dak-unit die windenergie kan opwekken. Het Integrated Roof Wind System (IRWES) wordt op hoge gebouwen geplaatst en levert een hoge energieopbrengst. Het is bovendien in harmonie met de architectuur van het gebouw en werkt ook bij weinig wind. De jury heeft de prijs toegekend vanwege de toepasbaarheid en flexibiliteit van het systeem om in de bebouwde kom windenergie te produceren. Met de hoofdprijs is een bedrag van 50.000 euro gemoeid.
Met de Herman Wijffels Innovatieprijs stimuleert de Rabobank ondernemers kansrijke duurzame innovaties te verwezenlijken. Bij de beoordeling ligt de nadruk op de impact van de vinding op de samenleving, het innovatieve karakter en het vermogen van de ondernemer om zelf hulpbronnen aan te boren bij de ontwikkeling van de innovatie. Er is in totaal een prijzengeld van 122.500 euro uitgereikt. De prijzen zijn woensdag uitgereikt in het Evoluon in Eindhoven door Herman Wijffels en Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank. Ook is een Publieksprijs (5000 e) toegekend.
Het Integrated Roof Wind Energy System van Ibis Power uit Eindhoven is een esthetisch geïntegreerde unit boven op het dak van een hoog gebouw, die drie windstromen binnenhaalt: de wind die rechtstreeks naar binnen waait, de wind die door de gevel van het gebouw omhoog gestuwd wordt en de wind die over het systeem waait. Deze windstromen gaan door een steeds kleiner wordende opening met grote snelheid de turbine in. Door deze versnelling is de energieopbrengst hoger en werkt het systeem ook bij weinig wind.
De jury noemde het systeem veelzijdig en universeel. "Deze twee jonge ondernemers kunnen weleens voor een doorbraak in windenergie in de bebouwde kom gaan zorgen", aldus Rabobank-bestuursvoorzitter Piet Moerland namens de jury. Het modulaire systeem kan worden vaangepast aan het dakoppervlak van elk hoog gebouw.
 

1 opmerking:

 1. Grappig.

  Meer dan een jaar geleden hebben we aandacht besteed aan een alternatief windenergiesysteem, dat in wezen dezelfde eigenschappen heeft als het in bovenstaande artikel genoemde systeem.

  Helaas heeft de ontwerper vanwege gebrek aan fondsen het ontwerp niet kunnen bouwen. Dat is jammer, want het was veelbelovend.

  We wensen daarom de prijswinnaars van dit nieuwe ontwerp veel succes.

  Lees hier het artikel:

  http://fibronot.nl/alternatief-windenergiesysteem/

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.