Ads Top

Essent en GtS starten Groen Gas productie in Haarlem

In Haarlem is een nieuwe productielocatie voor Groen Gas opgestart. Nabij de voormalige stortlocatie Schoteroog en de nabij gelegen waterzuiveringsinstallatie produceert Gastreatment Services (GtS) Groen Gas. Essent neemt dit Groene Gas af en voedt het in op het gasnet. Het is voor het eerst dat GtS in Nederland een zelfontwikkelde techniek inzet, om ook vloeibaar groen gas te maken.
'Voor ons is het een bijzonder project, omdat we het Groen Gas ook in vloeibare vorm kunnen aanbieden', zegt Mathieu de Bas van GtS.' Hiervoor hebben we de zogenoemde GPP Plus(r)-techniek ontwikkeld, waarmee Liquefied BioGas, ook wel LBG genoemd, kan worden gemaakt. LBG vraagt minder opslagcapaciteit en is te gebruiken als brandstof voor vrachtwagens. Het LBG kan ook omgezet worden naar CBG (Compressed BioGas), wat als brandstof door bussen en personenauto's gebruikt kan worden. Het is voor het eerst dat deze techniek in Nederland wordt toegepast'.
Jacob Ruiter, directeur Essent Grootzakelijk: 'Bijzonder is daarnaast dat vanuit zowel een stortlocatie als een waterzuiveringsinstallatie biogas gehaald wordt dat op 1 locatie opgewaardeerd wordt tot groen gas. Het gaat hierbij om een hoeveelheid waar 250 auto's 30.000 kilometer per jaar kunnen rijden'. Essent investeerde in de aansluitleiding tussen de stortlocatie en het gasnet van Liander en verkoopt de komende 10 jaar al het in Schoteroog geproduceerde groen gas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.