Ads Top

Schaliegas: duidelijke regels nodig over "scheuren"

De opmars van het ontginnen van schalie-olie en -gas in Europa moet gebeuren op basis van een "robuust wetgevingskader", zegt het Europees Parlement in twee resoluties waarover woensdag is gestemd. Lidstaten moeten ook "voorzichtig" zijn met het toestaan van exploitatie van onconventionele fossiele brandstoffen in afwachting van verdere analyse of wetgeving op Europees niveau wenselijk is, zeggen de Europarlementariërs.
Iedere lidstaat heeft het recht zelf te beslissen of zij wel of geen schaliegas willen ontginnen, staat in de resolutie van de Commissie voor Industrie, Onderzoek en Energie, voorbereid door Niki Tzavela (EFD, EL) die aangenomen werd met 492 stemmen voor, 129 stemmen tegen en 13 onthoudingen.
Wel is er een "robuust wetgevingskader" nodig voor alle activiteiten op het gebied van leisteengas (schaliegas), inclusief hydraulisch scheuren. Milieuvriendelijke processen en de best beschikbare technieken moeten worden ingezet om een zo veilig mogelijke norm te bereiken. Wel stelt de tekst dat er extra investeringen nodig zijn om de nodige infrastructuur te bouwen, maar voegt toe dat dit "geheel voor de rekening van de industrie komt ".
Gasproductie in Europa zal de komende jaren afnemen, terwijl de vraag er naar toeneemt. In 2035 zal de import zal zijn toegenomen tot 450 miljard kubieke meter. Het voegt daaraan toe dat nieuwe bronnen van natuurlijk gas, samen met andere maatregelen als het stimuleren van hernieuwbare energie en energiebesparing, kunnen helpen de toevoer aan Europa te verzekeren.
De Europese Commissie heeft geconcludeerd dat Europese regels in voldoende mate gaan over vergunningen en de vroege exploitatie en productie van schaliegas. Toch dient er met de uitbreiding van de exploitatie van onconventionele fossiele brandstoffen een "grondige beoordeling" van de Europese wetgeving over dit onderwerp te worden uitgevoerd. Dit zeggen Europarlementariërs in een verslag van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, dat werd opgesteld door Boguslaw Sonik (EPP, PL) en dat werd aangenomen met 562 stemmen voor, 86 stemmen tegen en 43 onthoudingen.
Speciaal opgestelde plannen voor watergebruik moeten altijd samengaan met iedere activiteit op het gebied van hydraulische fracturering ("scheuring"). Ook zou zoveel mogelijk water hergebruikt moeten worden, staat in de resolutie. Het voegt tevens toe dat bedrijven duidelijkheid moeten verschaffen over de chemische stoffen die worden gebruikt, om zo te voldoen aan de EU wetgeving.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.