Ads Top

Gemeente Beesel wint prijsvraag met bespaarwoning en coaches

Het plan 'De Groene Vogel' krijgt de eerste prijs in de prijsvraag 'De Knop Om'. In het winnende plan dragen energiecoaches bij aan bewustwording en het behalen van besparingsdoelen in de buurt. Het plan is opgesteld door bewoners en bedrijven uit de wijk Heyencamp in het limburgse Beesel. Meer dan tachtig gemeenten, adviesbureaus, sportclubs en lokale stichtingen deden mee. Ook plannen uit Zeist, Wageningen en Houten vielen in de prijzen. De prijs is goed voor 25.000 euro en de uitwerking van het voorstel in de vorm van een pilotproject.
"We kunnen morgen beginnen", zegt wethouder Duurzaamheid Ton Verlijsdonk van Beesel. In het winnende plan dragen energiecoaches bij aan bewustwording en het behalen van besparingsdoelen in de buurt. Centraal staat een energieneutrale 'bespaarwoning' annex infocentrum, die in samenwerking met de woningcorporatie wordt ingericht. "Dit plan komt echt uit de buurt, de gemeente faciliteert alleen. De scholen, de moskee - iedereen doet mee. Dat enthousiasme brengen we over. Succes gegarandeerd."
De tweede plaats is voor 'Watts next'. Slimme energiemeters en een speciale app voor smartphones laten bewoners zien hoeveel ze besparen. Energiebesparing levert punten op die te besteden zijn in een webshop. Aan de aanschaf van een dimbare ledlamp, maar ook aan zonnecellen voor een kinderdagverblijf. Jetse Tiemersma van Energieke Buurt uit Zeist is blij met de erkenning en de 20.000 euro. "Ons plan richt zich op early followers, die nog maar een kleine stimulans nodig hebben. Het kan in heel Nederland worden uitgevoerd, zolang de webshop maar lokale producten en doelen bevat. Ik vind het wel een leuk idee dat heel Nederland meekijkt. Laat de ideeën maar komen."
In het plan van Het Groene Wiel uit Wageningen, goed voor een gedeelde  derde plaats en 7.500 euro, strijden studenten om de titel 'Beste Wageningse energieadviseur van het jaar'. Intensief advies en begeleiding van bewoners hoeft door de inzet van studenten niet duur te zijn, zeggen de opstellers van het plan. De derde plaats wordt gedeeld met een plan van SME Advies waarin mensen energie besparen voor een doel waarmee ze al een emotionele band hebben, zoals een school of een sportclub. De gemeente of een lokaal bedrijf verdubbelt het bespaarde bedrag.  De 'verdubbelaar' werkt daarmee aan het behalen van eigen reductiedoelen en investeert zo in zijn duurzame imago.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.