Ads Top

Onwetende energieconsument kan flink besparen

Nederlanders hebben geen idee van het eigen energieverbruik, 93 procent weet niet wat de verschillende apparaten in het huishouden aan energie kosten. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Essent en de HIER Klimaatcampagne. Zo wordt het verbruik van apparaten in de standby-modus flink onderschat (inschatting van de kosten Euro 42, werkelijke kosten Euro 70 voor een gemiddeld huishouden). Ook het verbruik van verlichting en de daarbij horende kosten worden lager ingeschat (namelijk op Euro 75 per jaar, werkelijk zo'n Euro 120 gemiddeld). Energieconsumenten laten een enorm bespaarpotentieel liggen. Door de aanschaf van energiezuinige apparaten en het uitschakelen van de standby-functie kan tot 50% (zo'n Euro 400 per jaar) op stroomverbruik bespaard worden. Essent wil consumenten helpen hun energieverbruik inzichtelijk te maken en introduceert daarom vandaag E-inzicht. Met behulp van slimme stekkers, een app en een website kan iedereen inzicht krijgen in zijn energieverbruik en -kosten per elektrisch apparaat. Zo kunnen consumenten direct zien waar ze energie kunnen besparen.
TNS NIPO ondervroeg 1.032 Nederlanders naar hun energieverbruik. De ondervraagden bleken geen idee te hebben van het werkelijke energieverbruik en de kosten van veelvoorkomende apparaten in hun huishouden. De wasmachine en de vaatwasser worden door ruim 50% onterecht als de grote energieslurpers van het huishouden gepercipieerd, deze zijn in werkelijkheid een derde goedkoper dan ingeschat. Vloerverwarming is een grote kostenpost met Euro 154 per jaar, 42% is zich niet bewust van deze kosten. Het waterbed wordt door de respondenten als grootste energieverbruiker gezien (werkelijke kosten gemiddeld Euro 165 per jaar), deze titel hoort echter bij het tropisch aquarium (Euro 220 per jaar).
"Het is opvallend dat veel mensen kostenbewust leven, totdat het gaat over energie. Men blijkt zeer onwetend op dit gebied. Een enorme besparing op energie ligt voor het grijpen, maar wordt door velen niet gepakt. Als een gemiddeld huishouden kiest voor de zuinigste apparaten kan het totale electriciteitsverbruik tot 50 procent naar beneden. We roepen mensen dan ook op om eens goed naar de leeftijd van hun apparaten te kijken. Een 10 jaar oude koelkast vervangen door een energiezuinig exemplaar scheelt je ruim Euro 50 per jaar. Met de juiste keuzes kan een gemiddeld gezin tot wel Euro 400 aan elektriciteitskosten besparen", aldus Bart de Voogd, directeur van de HIER Klimaatcampagne. De HIER Klimaatcampagne steunt het initiatief van Essent om consumenten meer inzicht in hun energieverbruik te geven.
De consumentenmeting is gedaan door TNS NIPO, het betreft een onderzoek onder 1032 Nederlanders in september 2012. De gemiddelde verbruikcijfers van veel voorkomende apparaten in het huishouden zijn afkomstig van Milieu Centraal. De verbruikcijfers van de meest energiezuinige apparaten zijn afkomstig van de fabrikanten en in kaart gebracht door HIER Klimaatcampagne

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.