Ads Top

50 miljoenste spaarlamp ingeleverd

Dit weekend is de 50 miljoenste spaarlamp ingeleverd bij het speciaal in het leven geroepen ‘Spaarlamp Wecycle Actie Team', bestaande uit Horace Cohen en Ruben van der Meer. Op de dag dat de klok verzet werd en de lampen een uur eerder aangingen, verraste het S.W.A.T.-team de inwoners van Heerhugowaard door langs de deuren te gaan om oude spaarlampen in te zamelen. Het komt namelijk nog te vaak voor dat spaarlampen in de vuilnis- of glasbak verdwijnen. Wecycle zamelt spaarlampen in en laat deze voor maar liefst  93% recyclen.
Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft negen spaarlampen. Spaarlampen zijn zeer energiezuinig en gaan gemiddeld zes jaar mee. Jaarlijks leveren Nederlanders ruim acht miljoen spaarlampen in. Na zeven jaar inzamelen, komt Wecycle nu uit op de 50 miljoenste. Helaas verdwijnen er nog veel exemplaren in de vuilnisbak of glasbak: slechts één op de vier afgedankte spaarlampen komt terecht bij Wecycle. Wecycle is de organisatie die verantwoordelijk is voor inzameling en recycling van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting en zorgt ervoor dat deze optimaal worden hergebruikt.
Door de uitfasering van de gloeilamp worden steeds meer spaarlampen gebruikt. Toch daalt het aantal spaarlampen dat wordt ingeleverd de laatste twee jaar. “We merken dat de consument wel weet dat het inleveren van spaarlampen belangrijk is maar het nog te vaak vergeet. Dat is zonde,” zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle.
Maar wat doe je met een spaarlamp die kapot gaat? “Door oude spaarlampen in te leveren bij een winkel die spaarlampen verkoopt of door ze af te geven bij de milieustraat van je gemeente, kun je direct bijdragen aan een beter milieu,” aldus Jan Vlak. Na het inleveren worden de lampen gerecycled, waardoor minder nieuwe grondstoffen uit de natuur gehaald hoeven te worden en schadelijke stoffen zoals kwik niet in het milieu terechtkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.