Ads Top

Waterschapsenergie, een nieuwe generatie energie

Ook de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden produceert waterschapsenergie, opgewekt uit afvalwater. Deze energie is vanaf deze week te koop, via energieleverancier Greenchoice.
Waterschappen zuiveren het afvalwater. Dit afvalwater zit vol met energie. Door een nieuwe slimme methode kan De Stichtse Rijnlanden steeds meer van deze groene energie uit het afvalwater halen. Een deel van de energie gebruikt het waterschap zelf, een ander deel is nu te koop bij groene energieleverancier Greenchoice. Naast groene energie uit zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales en biomassa is er nu dus ook groene energie gewonnen uit eigen poep en plas.
De energie uit afvalwater wordt opgewekt door het slib uit het afvalwater te vergisten. Daar komt biogas bij vrij. Slib omzetten in biogas is niet nieuw, maar door nieuwe innovatieve technieken kan de opbrengst flink verhoogd worden. In combinatie met energiebesparende maatregelen verandert de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein de komende jaren van energieverbruiker tot energieleverancier.
Ook andere waterschappen zijn druk bezig om waterschapsenergie te gaan opwekken. Op termijn willen de waterschappen energie opwekken voor vele tienduizenden huishoudens.De waterschapsenergie van De Stichtse Rijnlanden wordt opgewekt uit het afvalwater van Nieuwegein, IJsselstein en Lopikerkapel. In die drie plaatsen wordt de verkoop van waterschapsenergie daarom extra onder de aandacht gebracht in een huis-aan-huis krantje. Dit is volgende week als bijlage ingesloten bij De Molenkruier en het Zenderstreeknieuws.

1 opmerking:

  1. Het waterschap Veluwe in Apeldoorn wekt al jaren energie op dmv. vergisting. Het biogas wordt via een 1.5 km lange pijpleiding naar de nieuwbouwwijk Zuidbroek getransporteerd.
    Uiteindelijk moeten 2000 huizen van bioenergie worden voorzien.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.