Ads Top

Cegeka opent vernieuwd datacenter en pioniert met warmtewielen

IT-outsourcingspecialist en hostingbedrijf Cegeka nam deze week zijn nieuwe en uitgebreide datacenter in thuishaven Hasselt in gebruik. Het uitgebreide datacenter heeft nu een vermogen voor de computerruimte van 700 kilowatt, wat neerkomt op een groei van de servercapaciteit met 70 procent. Cegeka investeerde daartoe 2,4 miljoen euro in gebouwuitbreiding, noodstroomvoorziening en koelinfrastructuur. Cegeka installeerde als eerste in België twee warmtewielen van de Nederlandse firma KyotoCooling. De investering moet de groei van met name Cegeka Outsourcing helpen bestendigen.
Het koelsysteem van KyotoCooling laat toe om de temperatuur in het datacenter op een energie-efficiënte manier te verlagen, met behulp van de koudere buitenlucht. Pas wanneer die hoger dan 20 graden is, treedt een traditionele koeling in werking. “Ons nieuwe koelsysteem is milieuvriendelijker en ook goedkoper. In België blijft de buitentemperatuur immers ruim negentig procent van de tijd onder de twintig graden”, zegt Luc Greefs, directeur Datacenters bij Cegeka.
Koeling is het grootste aandachtspunt in datacenters. Servers zetten 95 procent van de energie om in warmte. Als de omgevingstemperatuur te hoog wordt, vallen ze uit. De KyotoCooling-warmtewielen van Cegeka zuigen warme lucht uit de computerzaal en tegelijk koude buitenlucht aan. Ze koelen de warme lucht af en pompen deze weer naar de serverzaal. Dankzij de gescheiden luchtcircuits van de warmtewisselaar komt er geen vervuiling of geur binnen in de computerzaal. De warmtewielen hebben een doorsnede van drie meter.
Dankzij de nieuwe, dubbele noodstroomvoorziening en dito koelinstallaties valt Cegeka’s datacenter in Hasselt onder de Tier 3-categorie. Het tier-systeem classificeert datacenters volgens beschikbaarheidspercentages. Tier 3-datacenters worden gekenmerkt door redundante distributie en voorzieningen van stroom en koeling en hebben een beschikbaarheid van ten minste 99.982%.
Cegeka beschikt verder over datacenters in het Belgische Leuven en het Nederlandse Veenendaal. De Belgische datacenters van de groep zijn volledig gespiegeld.
In september installeerde Cegeka eveneens in totaal 612 zonnepanelen op de daken van zijn gebouwen, goed voor een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 95.000 KWh. In mei vorig jaar opende Cegeka ook al zijn nieuwe, energiezuinige passiefkantoor (een kantoor met een comfortabel binnenklimaat met een zo beperkt mogelijk actief verwarmingssysteem en actieve koeling). Cegeka maakt gebruik van betonkernactivering in plaats van een klassiek verwarmings- of koelsysteem. Het is een techniek die het warmteaccumulerend vermogen van beton benut. De leidingen werden in beton gestort waardoor Cegeka zijn kantoor verwarmt en koelt met water op een erg lage temperatuur: 19°C om te koelen en 26°C om te verwarmen. Bij traditionele verwarming is dat 60°C.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.