Ads Top

Officiële opening Green Building Imtech in Eindhoven

Imtech heeft het Imtech Green Building in Eindhoven officieel geopend. Dit kantoor is één van de meest ‘groene’ gebouwen van Nederland. Met een BREEAM-score - de BREEAM-NL classificatie van de Dutch Green Building Council - van ruim 67 procent behoort het gebouw tot de top-3 van groene op BREEAM-basis gerealiseerde gebouwen in Nederland.
Het Green Building heeft een 45 procent lagere EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) en kenmerkt zich door een 40 procent lagere CO2-uitstoot ten opzichte van een conventioneel gebouw. Dit vertaalt zich in meerkosten, echter met een terugverdientijd van korter dan 5 jaar. Daarna worden zelfs kosten bespaard. Dit Green Building vormt dan ook hét antwoord van Imtech op het dilemma van vele organisaties om een duurzaam maar kostenbewust kantoor tot stand te brengen.
De vraag wat nu het meest duurzame kantoor van Nederland is, laat zich op het eerste gezicht niet zo makkelijk beantwoorden. Er zijn vele claims op de markt aanwezig. Dit geeft onduidelijkheid. Daarom heeft de Dutch Green Building Council sinds kort een eigen, op de Nederlandse markt toegespitst certificaat - de BREEAM-NL classificatie - ontwikkeld, waarvan algemeen verwacht wordt dat het de toekomstige standaard in Nederland gaat worden als het gaat om duurzaam bouwen. Er wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar welke materialen zijn gebruikt, hoe die zijn ingekocht, hoe het gebouw tot stand is gekomen en gebruikt wordt, wat de invloed is op de gesteldheid van de werknemers en of de ecologie rondom een pand aan bepaalde eisen voldoet. Imtech is één van de ‘founding fathers’ van de Dutch Green Building Council.
Het Imtech Green Building, gelegen aan de Furkapas in Eindhoven, is specifiek ontwikkeld als een groen voorbeeldkantoor. Dat wil zeggen dat voor elk onderdeel van de BREEAM-NL classificatie de afweging is gemaakt tussen (gedeeltelijke) duurzame implementatie en de extra kosten die dit ten opzichte van conventioneel bouwen betekent. Daarom is het Imtech Green Building bewust geen ‘showcase’, maar een modern en efficiënt kantoor met een aantrekkelijke terugverdientijd (gebaseerd op de huidige energieprijzen) van minder dan 5 jaar voor de additioneel gedane duurzame investeringen. Daarna wordt er zelfs ten opzichte van een conventioneel gebouw extra geld bespaard. Duurzaamheid en realisatie van een economisch prima haalbare ‘business case’ zijn in Eindhoven hand in hand gegaan. Hiermee vormt het Imtech Green Building een goed voorbeeld voor ontwikkelend en bouwend Nederland, waarin duurzaamheid vaak centraal staat.
Het Imtech Green Building is gebaseerd op toepassing van duurzame, cradle-to-cradle- materialen met minimale milieubelasting. Daarnaast staat energiezuinigheid voorop. Vanuit deze uitgangspunten is een prettige werkomgeving voor de 120 medewerkers van Imtech tot stand gekomen met een optimaal klimaat (klimaatklasse A). In het gebouw wordt de energievraag sterk gereduceerd door beperking van thermische verliezen (isolatie, warmtewerende materialen, optimale ventilatie en hoog rendement warmteterugwinning), slim elektriciteitsgebruik en beperking van drinkwaterverbruik. Daarnaast is maximaal ingezet op duurzame opwekking, onder meer door innovatieve warmte/-koudeopslag met een monobron, gebruik van vrije koeling en gebruik van warmte uit de serverruimte. De conventionele opwekking wordt geoptimaliseerd door gebruik van zeer lage temperatuur warmtepompen en duurzame koeling via zeer hoge temperatuur. Tot slot wordt de energievraag teruggedrongen, onder meer met duurzame verlichtingsconcepten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.