Ads Top

Duurzaamheid, energiebesparing en monumenten: een goede combinatie

Bij de restauratie en renovatie van historische gebouwen zijn er volop kansen om ze energiezuiniger, comfortabeler en milieuvriendelijker te maken - soms met relatief eenvoudige ingrepen. Over hoe dat kan, houdt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op 12 oktober een symposium in Rotterdam.
Eigenaren van monumenten zoeken naar oplossingen om het energieverbruik zo veel mogelijk te beperken en het comfort te verbeteren. Monumentenzorgers en ambtenaren monumentenzorg worden overstelpt met adviesaanvragen over dit onderwerp. Milieuambtenaren vinden het lastig monumentale waarden mee te wegen. Dit symposium biedt ambtenaren, adviseurs, projectontwikkelaars, architecten en eigenaren praktische handvatten voor het energiezuiniger en duurzamer maken van monumenten, met behoud van monumentale waarden.
Neem warmteverlies via het venster. Uit recente metingen blijkt dat het warmteverlies 64% afneemt door simpelweg de houten raamluiken dicht te doen. Dit komt neer op een isolatiewaarde die zelfs beter is dan die van dun dubbelglas. Geen raamluiken? Een modern rolgordijn met een warmtereflecterende folie blijkt al even effectief. Bovendien verbetert het comfort, waardoor het bij het venster veel behaaglijker aanvoelt. En dat is goed nieuws voor eigenaren van monumenten.
Uit actuele metingen blijkt ook dat traditionele massieve gevels in werkelijkheid vaak beter isoleren dan rekenmodellen aangeven. De isolatie valt nog verder te verbeteren met milieuvriendelijke isolatiematerialen zoals houtvezelplaat, hennepplaat en cellulosevlokken: in de praktijk zijn hiermee uitstekende isolatiewaarden gemeten.
Vaak is isolatie echter in traditionele gebouwen niet goed mogelijk. Dan valt te overwegen om voor de verwarming van het monument over te stappen op een hernieuwbare brandstof - denk aan een houtgestookte cv-ketel. In dat geval wint een monument, dat ook bij de bouw weinig fossiele brandstoffen vergde, het ook op de langere termijn van een nieuwbouwwoning qua milieuprestatie. En dat is weer goed nieuws voor het milieu.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.