Ads Top

Gijs van Kuik ontvangt onderscheiding Europese windenergie-academie

Tijdens het jaarlijkse seminar voor promovendi van de European Academy of Wind Energy heeft TU Delft hoogleraar windenergie Gijs van Kuik de EAWE Science Award ontvangen. Deze prijs wordt jaarlijks door de academie uitgereikt aan wetenschappers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan windenergie-onderzoek en –innovatie. President Peter Tavler van de EAWE verklaarde dat Van Kuik de prijs heeft ontvangen voor zijn bijdrage aan de wetenschap, het samenbrengen van disciplines in onderzoeksinstituut DUWIND en zijn ontwerpen van geavanceerde slimme windturbines.
Hoogleraar Gijs van Kuik werkt sinds 1977 aan windenergie, vooral aan geavanceerde windturbines. Volgens EAWE-president Peter Tavner staat Van Kuik in de windenergie-industrie bekend als dé Smart Rotor Professor. In 1998 werd Van Kuik hoogleraar Windenergie aan de TU Delft en in 2000 zette hij het interfacultaire windenergie-instituut van de TU Delft, DUWIND, op. In DUWIND zijn zo’n 13 afdelingen van de TU Delft betrokken die vanuit verschillende disciplines onderzoek doen aan windenergie, van  het ontwerpen van windturbines tot offshore constructies en van geavanceerde materialen tot beleidsstudies. Een voorbeeld van recent onderzoek is de zelfregelende windturbine die met behulp van slimme materialen en meet- en regeltechniek zijn eigen vorm bepaalt.
De European Academy of Wind Energy (EAWE)  is een vereniging van onderzoeksinstituten en universiteiten in Europa die werken aan windenergie. De academie is in 2004 opgericht om gezamenlijke onderzoeksprogramma’s op windenergiegebied op te zetten en te coördineren. Belangrijke onderzoeksthema’s zijn windvoorspellingen, windturbinetechnologie en de integratie van windenergie in de energievoorziening. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.