Ads Top

TenneT stelt nieuwe tarieven 2012 voor

TenneT heeft een voorstel voor de tarieven voor 2012 ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De tarieven die TenneT doorberekent aan haar klanten zijn uitgesplitst in een systeemdienstentarief en transporttarieven. De transporttarieven voor de EHS-netten (220/380 kV) stijgen ten opzichte van de tarieven 2011 volgens het tarievenvoorstel met 11%. De transporttarieven van de HS-netten (110/150 kV) gaan volgens dit voorstel in vergelijking met 2011 met gemiddeld 10% omlaag. Het systeemdienstentarief zal met 3% stijgen.
De stijging van de transporttarieven voor de EHS-netten hangen voor het overgrote deel samen met het versterken van het Nederlandse hoogspanningsnet. Zo is een nieuw hoogspanningsstation in Bleiswijk in bedrijf genomen en werd de transportcapaciteit in het Noorden verhoogd door de capaciteit van 220 kV verbinding tussen Zwolle en Groningen uit te breiden. De transporttarieven van de HS-netten (110/150 kV) voor het jaar 2012 dalen volgens dit voorstel. Reden hiervan is gelegen in het feit dat in het transporttarief 2011 een aanzienlijke verrekening ten aanzien van het verleden opgenomen was, welke in 2012 niet meer van toepassing is.
Het systeemdienstentarief zal met 3% stijgen ten opzichte van het tarief in 2011. Deze stijging is met name het gevolg van inflatiecorrectie voor het jaar 2012. De wijziging van de tarieven betekent voor een gemiddeld huishouden een daling van 2.5%. De energietarieven van TenneT behoren onverminderd tot een van de laagste in Europa. Daarnaast kent Nederland een hoge leveringszekerheid en betrouwbaarheid van het landelijk hoogspanningsnet.
TenneT verwacht dat de tarieven de komende jaren gaan stijgen als gevolg van de grote investeringen die TenneT doet in versterking van het hoogspanningsnet, het bevorderen van de marktwerking en het faciliteren van de integratie van duurzame energie.
De investeringen zijn onderdeel van een meerjarig investeringspakket, waaronder bijvoorbeeld de nieuwe verbinding door de Randstad, een nieuwe verbinding van Borssele naar Tilburg en een verbinding vanaf de Eemshaven naar het westen van Nederland. Deze verbindingen zijn onder meer nodig om nieuwe aansluitingen te kunnen faciliteren voor een groot aantal geplande energiecentrales. Verder is TenneT actief bezig met regionale netuitbreidingen, onder meer om duurzame initiatieven tijdig aan te kunnen sluiten op het net.en en systeemdienstentarief 2012 is te vinden op de website van de Energiekamer.

1 opmerking:

  1. Jammer dat de prijzen ook elk jaar weer omhoog gaan, er is helaas geen ontkomen aan maar van mij mag het wel iets minder hoor.

    Maar helaas hebben wij het niet voor het zeggen.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.