Ads Top

Bijzondere energieopwekkende draaideur in hoofdentree TNT Green Office

Het TNT Green Office Hoofddorp is op 29 september officieel geopend. Het kantoorgebouw is volgens het bouwconsortium (bestaande uit Triodos bank, Paul de Ruiter Architecten en OVG) het eerste in Nederland dat voldoet aan de toekomstige EU-regels op het gebied van energie neutrale gebouwen. Daarnaast heeft het gebouw de hoogst haalbare kwalificatie ('Platinum') binnen het internationale duurzaamheidslabel behaald. Koninklijke Boon Edam plaatste de revolutionaire NRG+ Energieopwekkende Tourniket in de hoofdentree evenals 3 Speedlane doorloopsluizen en 1 Winglock beveiligingspoortje in de centrale hal.
Architect Paul de Ruiter is verantwoordelijk voor het ontwerp van het TNT Green Office Hoofddorp. TNT hanteerde vanaf de allereerste ontwikkelingsstap hoge duurzame ambities. Door duurzaamheid als uitgangspunt bij het ontwerpproces te nemen heeft het gebouw de hoogste graad op het gebied van duurzaamheidsclassificeringen behaald. Niet alleen is het gebouw volledig CO2 neutraal, het nieuwe kantoor van TNT heeft meer dan 1000 punten behaald volgens de GreenCalc meting en heeft tevens het LEED Platinum niveau behaald. Het gebouw bespaart 60% energie ten opzichte van een traditioneel gebouw en de resterende energiebehoefte wordt op milieuvriendelijke wijze ter plekke gegenereerd.
De in de hoofdentree geplaatste draaideur van Boon Edam speelt een belangrijke rol in de duurzame uitstraling van het gebouw. Een draaideur levert een actieve bijdrage aan het besparen van de duurzaam opgewekte energie door het altijd-open altijd-gesloten principe. Hoewel in eerste instantie was gevraagd om een "gewone" draaideur van het type Tourniket is tijdens het bouwtraject door de top van TNT de expliciete wens geuit om een NRG+ Tourniket toe te passen in de hoofdentree, omdat deze uitstekend bij de duurzame uitstraling van het gebouw past. De NRG+ Tourniket beschikt namelijk over een bijzondere eigenschap: er wordt energie genereert, zodra een persoon door de draaideur loopt. Boon Edam is momenteel de enige ter wereld die een dergelijk systeem kan leveren.
De NRG+ Tourniket is uitgerust met een speciale generator die wordt aangedreven door menselijke energie. Deze generator controleert bovendien de draaisnelheid van de deur, zodat de veiligheid gewaarborgd is. Het plafond van de deur is gemaakt van veiligheidsglas en biedt hiermee een duidelijk zicht op de toegepaste technologie. Een set speciale condensatoren slaat de gegenereerde energie op en vormt hiermee een bron van energie om de low energy LED-verlichting in het plafond brandend te houden. In het geval dat de LED-verlichting alle beschikbare energie heeft verbruikt, schakelt de hoog-rendement besturing over naar het 220V net van het gebouw zelf. Dit systeem garandeert dat de deur altijd duidelijk verlicht is, zelfs in het geval van een beperkt aantal passanten.
Omdat het niet de bedoeling is, dat alle bezoekers overal willekeurig heenlopen is er voor de centrale hal van het nieuwe kantoor gekozen voor een meervoudige opstelling van Speedlane doorloopsluizen in combinatie met een Winglock toegangspoortje. Deze beveiligingsproducten zijn gekoppeld aan het centrale toegangsbeheersysteem. De doorloopsluizen combineren beveiligde toegang met een vlotte doorstroming van passanten, zodat filevorming wordt vermeden. Het Winglock toegangspoortje is speciaal geschikt voor ruime doorgang voor mindervaliden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.