Ads Top

Verwarring over energielabels

De komst van een vernieuwd energielabel op apparaten kan enige tijd voor verwarring zorgen. Oude en nieuwe energielabels zijn niet zomaar met elkaar te vergelijken, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
Bij vaatwassers en wasmachines kan het voorkomen dat een apparaat met een oud A label energiezuiniger is dan een apparaat met een nieuw A++ label. Kopers die in hun zoektocht naar een zuinig apparaat letteraanduidingen en aantallen plussen op oude en nieuwe labels met elkaar vergelijken, kunnen door de vernieuwing van het label bedrogen uitkomen. Milieu Centraal helpt kopers met kiezen.
In winkels zijn sinds de komst van het vernieuwe energielabel eind vorig jaar op sommige apparaten twee soorten energielabels te vinden. De oude labels hebben de bekende letterindeling van de groene A (zuinig) tot en met de rode G (onzuinig). Nieuwe labels werken met plusjes achter de A. A+++ is dan het meest zuinig. Nieuwe labels vermelden het stroomverbruik per jaar, inclusief sluipverbruik. Op het oude label van vaatwassers en wasmachines staat het stroomverbruik per wasbeurt.
Milieu Centraal laat zien hoe kopers van een wasmachine of vaatwasser het oude energielabel kunnen omrekenen naar een nieuw label. De formules daarvoor staan op milieucentraal.nl bij het soort apparaat waarvoor het geldt. Dat maakt vergelijken op energieverbruik tussen oude en nieuwe labels gemakkelijk.
De indeling in nieuwe energielabels is nodig, omdat de echt zuinige apparaten niet meer opvallen. De meeste apparaten krijgen al het A-label terwijl er nog flinke verschillen zijn in energieverbruik. De plusjes maken dat voortaan duidelijk. Bij koelkasten en vriezers zijn plusjes om deze reden al jaren geleden ingevoerd. Een koelkast met een A-label zonder plusjes is allang niet zuinig meer.

VARA Kassa besteedt zaterdagavond aandacht aan de twee soorten energielabels. (Ned 1, 18.55 uur)

1 opmerking:

  1. Deze onzin verhalen en halve waarheden hoor ik al 50 jaar ....
    Kwaliteit , levens duur en bedrijfs-zekerheid wordt zelden of nooit mee-gewogen .
    Weet je waarom ?
    Ze WETEN ER NIKS VAN !

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.