Ads Top

Schiphol Group draait vanaf 2018 volledig op Hollandse wind

Alle onderdelen van Royal Schiphol Group draaien vanaf 1 januari 2018 volledig op duurzame stroom die in Nederland is opgewekt. Daarvoor zijn Eneco en Royal Schiphol Group een overeenkomst aangegaan. De duurzame stroom is afkomstig van Nederlandse windparken en zal in de komende jaren volledig uit nieuwe Nederlandse windparken van Eneco worden betrokken. Daarmee draagt Schiphol bij aan de versnelling van de ontwikkeling van duurzame elektriciteitsproductie in Nederland.

Eneco levert de duurzame stroom aan de luchthavens Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport en Lelystad Airport. Gezamenlijk verbruiken de luchthavens ongeveer 200 GWh aan stroom. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van 60.000 huishoudens, de omvang van bijvoorbeeld Haarlemmermeer of Delft.

’President-directeur Jos Nijhuis van Royal Schiphol Group: “Voor het afsluiten van ons nieuwe energiecontract hebben we niet eens nagedacht over iets anders dan in Nederland opgewekte duurzame stroom. Want een ding staat vast: de luchtvaart moet en kan duurzamer. De belangrijkste onderdelen van deze samenwerking met Eneco vinden wij dat het met alle luchthavens van de Schiphol Group is en dat er extra duurzame energiebronnen bijkomen in Nederland. Onze luchthavens kunnen tegelijkertijd én verduurzamen én economische meerwaarde hebben.”

CEO Jeroen de Haas van Eneco Groep: “Het is voor de energietransitie cruciaal dat het bedrijfsleven – veruit de grootste energieverbruiker - verduurzaming omarmt. Koplopers als Royal Schiphol Group kiezen bewust voor nieuwe duurzame productie en zetten daarmee de toon voor de anderen. En maken het daardoor mede mogelijk dat wij als Eneco Groep kunnen investeren in windmolenparken en andere duurzame energiebronnen.”

Het eerste nieuwe windpark dat de stroom voor Royal Schiphol Group gaat leveren is windpark Vianen, dat vanaf januari 2018 operationeel is. Daarna volgen er meer parken, zodat vanaf 1 januari 2020 alle stroom uit nieuw gebouwde parken komt. Tot de nieuwe windparken er staan, komt de stroom van al bestaande duurzame energiebronnen in Nederland. Door de keuze voor nieuwe windparken onttrekt Schiphol geen stroom van het bestaande duurzame energienetwerk en groeit het aanbod van duurzame stroom in Nederland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.