Ads Top

GroenLinks bezorgd over lek Belgische kerncentrale

GroenLinks is bezorgd over het lek in de kerncentrale aan de Maas in Tihange, België. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft via Kamervragen opheldering gevraagd aan minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). De minister moet volgens de partij direct contact opnemen met zijn Belgische ambtsgenoot en vragen het lek te dichten en de centrale spoedig te sluiten.
Van Tongeren: "Nu bekend is dat al zes jaar radioactief water uit een van de bassins lekt, moet Verhagen direct contact opnemen met zijn Belgische ambtsgenoot. Niet alleen Belgie, maar ook Nederland loopt in deze gevaar: onveiligheid en vervuiling houden niet op bij grenzen."
De Waalse krant La Libre stelt vanochtend dat al zes jaar bekend dat er radioactief water uit een van de bassins lekt. Desondanks stroomt er nog altijd vervuild water uit de centrale. Vlaamse experts melden dat het lek zeker niet onbelangrijk is, omdat microscheurtjes zich onvermijdelijk transformeren in grotere scheuren, zeker wanneer ze zich onderaan in het bassin bevinden.
Van Tongeren: "In Fukushima zijn omwonenden ook steeds verzekerd van de veiligheid van het project. Vorig jaar is aangetoond dat hier geen garanties voor te geven zijn. GroenLinks heeft al meerdere keren bij minister Verhagen haar twijfels over deze kerncentrale geuit. Het is nu tijd voor actie."


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.