Ads Top

Bouw energiezuinige woningen in Westwoud vordert

De bouw van de zes zeer energiezuinige woningen, die woningstichting Het Grootslag in Westwoud laat bouwen, ligt keurig op schema. Dat betekent dat ze, als alles goed blijft gaan, in november opgeleverd kunnen worden. Woensdag 27 juni 2012 werden de houtconstructie elementen van de woningen voorzien van cellulose isolatie. Dit materiaal heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is bovendien zeer milieuvriendelijk. Luzette Wagenaar-Kroon, wethouder Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting van de gemeente Drechterland, mocht het materiaal in de houtconstructie elementen blazen. Ze werd daarbij ter zijde gestaan door Bas Schouten, één van de toekomstige huurders.
De woningen aan de Witte Dam worden gebouwd volgens het zogenaamde Passief Wonen concept. Dit houdt in dat de woningen in de zomer bijna vanzelf koel blijven en in de winter bijna vanzelf warm blijven. Woningstichting Het Grootslag is de eerste woningcorporatie in Noord-Holland die sociale huurwoningen volgens dit concept laat bouwen. "Wij zijn heel blij dat wij dat mogen doen", vertelde de heer Ab Negenman van Ooms Bouwmaatschappij. Ook wethouder Luzette Wagenaar-Kroon was enthousiast: "Wij zijn trots, dat wij de eerste gemeente in Noord-Holland zijn, waar passieve woningen gerealiseerd worden. Nu de kwantiteit van de woningbouw achteruit gaat, moeten we ons meer inzetten op kwaliteit van de woningen. Duurzaamheid is daar een belangrijk onderdeel van. Het Grootslag is een organisatie met een sociaal hart, die haar nek uit durft te steken. Dat blijkt ook nu weer".
De zes woningen worden gebouwd naar de eisen van de landelijke stichting PassiefBouwen.nl. Dat houdt onder meer in dat de woningen op het zuiden georiënteerd zijn, hoge isolatiewaarden in de buitenschil worden toegepast, geen koudebruggen en kieren voorkomen en dat ze efficiënt geventileerd en verwarmd worden. Door de naadloze aanbrenging zijn de woningen zeer goed geïsoleerd en gebruiken ze naar verwachting 4 tot 5 keer minder energie dan een normale nieuwbouwwoning. Als de woningen in Westwoud klaar zijn en aan alle eisen Passief Bouwen voldoen, dan krijgen ze het landelijke certificaat PassiefBouwen.
Ook de toekomstige bewoners mochten woensdag een kijkje nemen op de bouwplaats en in de woningen. Ze kunnen haast niet wachten tot de woningen opgeleverd worden. Bas Schouten: "Maar het gaat snel. Zonder dat je in de gaten hebt, bouwen ze in ras tempo door. Een paar weken geleden zat de bovenverdieping er nog niet eens op en moet je nu eens kijken". Ook Ton Klunder is enthousiast: "Ik vind de hoge ramen erg prettig en de hoge plafonds. Dat creëert ruimte". Ryan Wekker: "Het voelt aan als een eigen huis. Niet als een huurhuis".
De meegekomen kinderen keken hun ogen uit. Voor sommigen van hen duurt de bouw wel erg lang, zo vertelde Wilma Wekker, moeder van de 3-jarige Rebecca: "Ze vraagt steeds wanneer het huis klaar is. Je ziet haar denken: het staat er toch. Waarom kunnen we er dan nog niet in".

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.