Ads Top

Eemshaven krijgt superwindmolens

RWE/Essent bouwt in Eemshaven in Groningen aan twee ‘superwindmolens’. De turbines hebben elk een vermogen van iets meer dan 6 megawatt. Daarmee behoren ze tot de grootste windmolens van Nederland. Op een van de gondels is zelfs een helikopterplatform aangebracht. Op die manier is een zo’n turbine ook bereikbaar bij slecht weer.
Alleen al de gondel van de nieuwe turbines is 22 meter lang, 6,3 meter breed en 7 meter hoog. De wieken reiken tot een hoogte van maar liefst 177 meter. Ter vergelijking: de Utrechtse Domtoren is 112 meter en ’s lands hoogste gebouw, de Rotterdamse Maastoren, is 165 meter. Het transport van het uitzonderlijk grote materieel is verzorgd door Wagenborg Nedlift. Beide turbines samen kunnen ruim 10.000 huishoudens van stroom voorzien. Dat is ruim genoeg voor de inwoners van een gemeente als Veendam, Heerenveen of Huizen.
Het type megaturbine dat nu geplaatst wordt, is eigenlijk bedoeld voor toepassing op zee. RWE/Essent doet nu echter eerst op land ervaring op met bouw, beheer en exploitatie van de turbines. Uiteindelijk moeten er 48 van dit type komen in het door RWE geplande windpark-op-zee Nordsee Ost. Dit park wordt gebouwd op zo’n 30 kilometer van Bremerhaven, ten noorden van het Duitse eiland Helgoland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.