Ads Top

Dordrecht en HVC starten duurzame energiecoöperatie

De gemeente Dordrecht en het energie- en grondstoffennutsbedrijf HVC hebben samen de Energie Coöperatie Dordrecht (ECD) opgericht. Deze Dordtse energiecoöperatie voor Dordtenaren, heeft als doel de klimaatambities van de Zuid-Hollandse gemeente sneller te realiseren. Als eerste actie biedt de coöperatie alle inwoners van Dordrecht een energiescan van hun woning aan tegen het lage tarief van 25 euro (in plaats van 95 euro).
Energie Coöperatie Dordrecht gaat zich richten op energiebesparing, energieproductie en energielevering. Onder het motto ’schone energie uit Dordrecht’ wil de coöperatie de lokale mogelijkheden voor energiebesparing en energieproductie benutten en deze lokaal opgewekte groene energie aan de inwoners en bedrijven aanbieden. De coöperatie zal tevens de Dordtse inwoners en bedrijven de mogelijkheid bieden om te participeren in de duurzame energieproductiemiddelen van ECD – zoals zonne-energiecentrales en windmolens - en derde partijen helpen om schone energieprojecten te ontwikkelen en uit te voeren.
Duurzaamheid, waaronder energiebesparing is een van de speerpunten voor de gemeente Dordrecht. Om woningeigenaren te stimuleren tot het nemen van energiebesparende maatregelen, biedt de ECD de energiescan vanaf vandaag aan alle Dordtse huiseigenaren aan tegen een gereduceerd tarief. De ECD kan dit tarief bieden doordat zij gebruik maakt van vraagbundeling.
Een gecertificeerde adviseur komt langs en zal de woning op energieverbruik doorlichten. De adviseur kijkt onder andere naar isolatie, ventilatie en verwarmingstechnieken in de woning. Vervolgens krijgt de bewoner een adviesrapport waarin concreet energiebesparingsmaatregelen staan en wat dat oplevert aan vermindering op de energierekening. Deze besparing kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar per huishouden.
De ECD zal de actie het komend jaar wijkgericht uitvoeren. Na de zomer start de actie in de wijk Sterrenburg, waar woningeigenaren een brief krijgen om mee te doen. Nu al kunnen zij – en alle Dordtse woningeigenaren die geïnteresseerd zijn -  zich aanmelden voor de energiescan door deze via www.energiedordrecht.nl te bestellen.
De oprichting van de coöperatie sluit aan op de wens van de gemeente om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om deze ambitie waar te maken, heeft de gemeente een Energiebeleidsplan opgesteld. Daarin is bepaald dat de gemeente in 2015 elf procent wil besparen op energie en dat drie procent van de energie in Dordrecht duurzaam wordt geproduceerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.