Ads Top

Overeenstemming Nuon en Windmolenvereniging de Zuidlob over windparken

In Flevoland (ten westen van Zeewolde) komt één van de grootste windparken op land in Nederland. De 36 turbines leveren vanaf 2013 stroom voor zo'n 88.000 huishoudens, goed voor een stad ter grootte van Almere. Vandaag tekenen Nuon, onderdeel van Vattenfall, en 63 agrariërs van de Windmolenvereniging De Zuidlob de overeenkomst voor de overname van de aandelen door Vattenfall. Nuon was oorspronkelijk de ontwikkelaar van het windpark en bezat al 5% van de aandelen.
Beide partijen zijn verheugd de bouw van het park te kunnen aankondigen. "Dit is een geweldige stap voor Vattenfall en de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland," aldus Anders Dahl, head of renewables bij Vattenfall. "Wij zijn blij dat we de gelegenheid krijgen om dit windpark te realiseren. Het windpark is met zo'n 122 MW het grootste aaneengesloten windpark van Vattenfall in Nederland dat in handen is van één eigenaar. Dit betekent voor ons bijna een verdubbeling van het opgestelde windvermogen op land in Nederland"
Vattenfall investeert in totaal circa 150 miljoen euro in de ontwikkeling van het park.
De totstandkoming van dit windpark is vooral te danken aan de samenwerking tussen de inwoners van het gebied, de gemeente Zeewolde, provincie Flevoland, het Rijk en Nuon. Douwe Monsma, voorzitter van de Windmolenvereniging de Zuidlob: "Zonder die intensieve samenwerking zouden we dit park nooit zo snel hebben kunnen ontwikkelen." De overname van de aandelen door Vattenfall biedt de boeren zekerheid. "Bij een windpark met deze omvang worden de financiële risico's erg groot, de agrariërs hebben er daarom voor gekozen de aandelen te verkopen, overigens met een beetje weemoed en gemengde gevoelens," stelt Monsma. De agrariërs ontvangen nu jaarlijks een vaste vergoeding. De overeenkomst is aangegaan voor 20 jaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.