Ads Top

TU Delft leidt nieuwe Europese masteropleiding windenergie

Vanaf het volgende academisch jaar (2012-2013) kunnen studenten deelnemen aan een nieuwe Europese masteropleiding: European Wind Energy Master (EWEM). De TU Delft is coördinator van de opleiding, die wordt verzorgd met drie andere Europese universiteiten. Recent is het programma geselecteerd voor financiering door het prestigieuze Erasmus Mundus-programma van de EU.
Het European Wind Energy Master consortium bestaat uit vier universiteiten, die wereldwijd leidend zijn in onderzoek en onderwijs op het gebied van windenergie. Naast de TU Delft zijn dat de Technical University of Denmark, de Carl von Ossietzky University of Oldenburg (Duitsland) en de Norwegian University of Science and Technology. Het consortium wil jaarlijks 120 tot 150 afgestudeerden leveren voor de snel groeiende windenergiesector. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met zo’n veertig partners van windenergieorganisaties, turbinefabrikanten en ontwikkelaars van windparken op land en op zee.
De geselecteerde deelnemers studeren tijdens de cursus aan ten minste twee instellingen uit het consortium. De opleiding EWEM heeft vier specialisaties: Wind Physics, Rotor Design, Electric Power Systems en Offshore Engineering. Er is een gezamenlijk eerste semester. Het multidisciplinaire en projectgeoriënteerde onderwijs moet de studenten leren om kennis ook buiten hun eigen specialisatie over te dragen en om ontwerpkeuzes te plaatsen in hun maatschappelijke context.
De opleiding valt onder het programma Erasmus Mundus, een financieringsprogramma van de EU. Erasmus Mundus is een prestigieus kwaliteitslabel dat wordt toegekend aan een beperkt aantal Europese universitaire opleidingen. Elke Erasmus Mundus opleiding wordt door een consortium van Europese universiteiten verzorgd. De Europese Commissie wil hiermee de kwaliteit van Europees hoger onderwijs bevorderen en promoten en is gericht op samenwerking en uitwisseling met landen buiten de EU. De concurrentie is hoog: dit jaar werden 30 van de 177 voorstellen geselecteerd, waaronder EWEM. De TU Delft coördineert nog twee Erasmus Mundus masteropleidingen (Coastal and Marine Engineering and Management en het Erasmus Mundus Minerals and Environmental Programme) en participeert in nog vier andere Erasmus Mundus masters.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.