Ads Top

Nog geen bouwstop kolencentrale Essent

De provincie Groningen hoeft geen onmiddellijke bouwstop op te leggen aan RWE/Essent. De reden is dat Essent eerder deze week - onder druk van het kort geding van Natuur & Milieu en Greenpeace - zelf toezegde voorlopig een deel van de bouwwerkzaamheden stil te leggen. De provincie moet nu eerst de gelegenheid krijgen de thans illegale bouw van de kolencentrale in de Eemshaven tijdelijk te legaliseren. Dat heeft de Raad van State gisteren besloten.
De provincie heeft aangekondigd op 13 september een gedoogvergunning te verlenen, waarmee de bouw tijdelijk gelegaliseerd wordt. Daarin zal staan aangegeven welke gedeeltes van de bouw wel en niet kunnen doorgaan, nu een geldige natuurvergunning ontbreekt. In de tussentijd zal Essent geen heiwerkzaamheden verrichten en niet verder bouwen aan de koelwateruitlaat in de Waddenzee.
Greenpeace en Natuur & Milieu zijn tevreden dat Essent de bouwwerkzaamheden met de grootste effecten op de natuur heeft gestopt, maar vinden het jammer dat niet de hele bouw is stilgelegd. De milieuorganisaties zullen het besluit van de Provincie Groningen nu afwachten om te beoordelen welke volgende stappen zij zullen nemen.
Rolf Schipper, campagneleider klimaat & energie bij Greenpeace: “Terwijl normale mensen voor elk tuinhuisje of dakkapel een vergunning nodig hebben, mag Essent nu al ruim een week zonder vergunning doorbouwen. We hopen dat Essent en de provincie snel inzien dat doorbouwen een heilloze weg is. Of er echt een nieuwe natuurvergunning komt is immers zeer de vraag. Door door te bouwen neemt Essent dus een enorm risico voor het milieu en voor zijn eigen portemonnee.”
Ron Wit, hoofd klimaat Natuur & Milieu: “Een gedoogvergunning is uiteindelijk geen oplossing. Een vieze kolencentrale hoort gewoon niet thuis in Nederland en al helemaal niet aan de rand van Nederlands belangrijkste en beschermde natuurgebied.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.