Ads Top

Eandis overdrijft kostprijs groene energie

De prijsstijgingen voor elektriciteit zijn volgens distributienetbeheerder Eandis te wijten aan de kosten van groene energie. Knack kon de berekeningsnota inkijken, en wat blijkt? Eandis overdrijft die kosten. De commotie rond de prijsstijging van de elektriciteit is al maanden aan de gang. Een kwart. In een half jaar tijd zijn de elektriciteitsprijzen gestegen met een kwart. ‘Volledig te verklaren door de subsidies voor zonnepanelen’, antwoordde de voorzitter van Eandis, Geert Versnick (Open VLD), op de vraag hoe hij dat kon verantwoorden

1 opmerking:

 1. De prijsstrijgingen ontstaan door een fout in het Belgische stimulerings systeem.
  Leveranciers van elektriciteit hebben de verplichting een deel van hun stroom als duurzame stroom te leveren.
  De Belgische overheid heeft echter verzuimd daarvoor een echte incentive te creeren voor duurzaam en het afbouwen van fossiel. Daarom verdienen de energiebedrijven aan 2 kanten, de fossiele centrales draaien onverminderd door, en omdat duurzaam moet, mogen ze daar de hoofdprijs voor vragen.

  Een simpele aanpak is het duitse feed-in systeem, dat zorgt voor een eerlijke markt voor duurzame energie
  Een andere aanpak is fossiele opwekkers hun belastingvoordeel te ontnemen, en indirecte subsidies voor fossiele energie en centrales te stoppen.

  De vervuiler laten betalen is eigenlijk heel simpel, maar bestuurders hebben er wel de moed voor nodig het echt te doen.

  Belgen zijn toch slimmer dan Nederlanders of Grieken?

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.