Ads Top

TUI Nederland betrekt duurzaam pand

Deze week heeft TUI Nederland in Enschede een gloednieuw pand betrokken aan de Zuiderval in het Kotmanpark. Het pand waar de hoofdkantoorlocatie Enschede vanaf nu is gevestigd, is één van de meest duurzame panden in Nederland. De energiehuishouding werkt via zonnepanelen en een geavanceerd warmte- en kou opslagsysteem, waardoor aanzienlijk minder CO2 wordt uitgestoten. Het pand is gebouwd met gebruik van milieuvriendelijke en veelal gerecyclede materialen. Het pand is daarnaast volledig CO2 neutraal gebouwd, wat betekent dat tijdens de bouw alle vervoersbewegingen van mens en materiaal zijn geregistreerd, waarna de CO2 uitstoot ervan is gecompenseerd.
Er is bij de bouw gekozen voor beton, omdat dat warmte en kou beter vasthoudt dan andere bouwmaterialen. Daarnaast is er gekozen voor aluminium in plaats van staal, omdat het produceren daarvan veel minder energie vereist. Een ander voorbeeld van duurzaamheid van het pand is de energiezuinige lift; deze wekt bij gebruik energie op door een contragewicht. De zonnepanelen produceren zonne-energie en binnen het pand wordt gewerkt met lichtsensoren: bij voldoende licht springt de verlichting niet aan. Het pand heeft een gesloten warmte- en kou opslagsysteem. In de zomer wordt warmte opgeslagen om het gebouw in de winter te verwarmen en in de winter wordt kou opgeslagen voor koeling in de zomer. Regen- en wasbakwater worden opgevangen voor gebruik in de toiletten.
Projectontwikkelaar Schröder Vastgoed uit Almelo is verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe TUI pand. Schröder zet in het Enschedese Kotmanpark kantoorgebouwen neer, die allemaal een groene invalshoek hebben. De gebouwen gebruiken geen fossiele brandstoffen, stoten minder CO2 uit en halen koeling, warmte en energie grotendeels uit het gebouw zelf. Dit levert 65 procent energiebesparing op; de overige 35 procent energie die wordt ingekocht is gecertificeerd groen.
TUI Nederland hecht veel waarde aan duurzaamheid. Dit betekent dat er wordt gestreefd zo groen mogelijk te werken op het hoofdkantoor, in de reisbureaus, bij eigen airline ArkeFly, met accommodaties en op de bestemmingen. Dit ‘groene beleid’ wordt nu ook op het hoofdkantoor in Enschede waargemaakt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.