Ads Top

Greenpeace: Nieuw kernafvaltransport in aantocht

Op 11 oktober vindt opnieuw een transport met kernafval uit Borssele naar de nucleaire verwerkingsfabriek in het Franse La Hague plaats. Dat blijkt uit informatie in handen van Greenpeace. De trein met hoogradioactief materiaal rijdt door dichtbevolkt gebied in Nederland, België en Frankrijk De data van deze gevaarlijke transporten worden angstvallig geheim gehouden door de overheid. "Dit transport is een Tsjernobyl op wielen", stelt stralingsdeskundige Ike Teuling van Greenpeace . "Wij vinden dat omwonenden van dit gevaar op de hoogte moeten worden gesteld."
Het aankomende transport is de tweede in een reeks. In juni vertrok het eerste transport sinds 2005, wat tot protesten in Nederland en België leidde. EPZ, de eigenaar van kerncentrale Borssele, heeft een vergunning voor tien van dergelijke transporten.
Een deel van het kernafval komt na verwerking in La Hague terug naar Nederland. Een definitieve bestemming voor dit levensgevaarlijke afval is er niet. "Het is dweilen met de kraan open. Minister Verhagen heeft geen idee waar hij met het kernafval naar toe moet. Ondanks dat gaat hij vrolijk door met het verslepen van dit hoogradioactief materiaal. Erger nog, hij wil ook een nieuwe kerncentrale, " aldus Ike Teuling. "De enige oplossing voor het kernafvalprobleem is stoppen met kernenergie."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.