Ads Top

Linea Trovata voorziet AZ Sint-Lucas Brugge van zonnepanelen

Het ziekenhuis AZ Sint-Lucas Brugge wekt sinds enkele maanden een deel van haar energieverbruik zelf op met behulp van zonnepanelen. Met het oog op de beperkte hoeveelheid beschikbare dakoppervlak is gekozen voor de efficiënte HIT KURO zonnepanelen van Panasonic, waarmee in totaal 112,13 kWp aan vermogen wordt opgewekt. De panelen zijn geïnstalleerd door Linea Trovata.

Het AZ Sint-Lucas heeft door onder meer zijn omvang en het gebruik van veel medische apparatuur een hoog energieverbruik. Het ziekenhuis is daarom aangesloten op het hoogspanningsnet in België. "AZ Sint-Lucas is één van de weinige partijen in België die over een dergelijke directe aansluiting beschikt", legt Audenaert uit.

Dit hoge energieverbruik brengt niet alleen een forse kostenpost met zich mee, maar heeft ook impact op het milieu. Het AZ Sint-Lucas heeft er daarom voor gekozen op het dak van haar nieuwe gebouw Kinder- en Jeugdpsychiatrische Afdelingen (KAS) zonnepanelen te plaatsen om een deel van haar energieverbruik zelf op te wekken. Deze nieuwbouwlocatie werd op 1 juni 2018 opgeleverd en in januari 2019 voorzien van zonnepanelen.

De efficiëntie van zonnepanelen wordt onder meer beïnvloed door de buitentemperatuur, aangezien een hogere temperatuur tot een hoger energieverlies leidt. Juist op warme dagen waarop veel energie kan worden opgewekt, leveren traditionele zonnepanelen hierdoor een lagere efficiëntie op. "Een belangrijk voordeel van de HIT KURO 325WP panelen is de zeer goede temperatuurscoëfficiënt van -0,258 %/°C. Ook bij hoge buitentemperaturen leveren de panelen hierdoor een hoge efficiëntie, wat de opbrengst maximaliseert."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.