Ads Top

Decentrale energieopwekking in trek

Decentrale energieopwekking en een flexibele omgang met energiebeheer komen steeds hoger op de agenda van het bedrijfsleven. Ondanks dat hier meer aandacht voor komt, hebben nog relatief weinig bedrijven (één op de acht) de balans tussen economische en milieuprestaties goed in evenwicht.

Dat blijkt uit de tweede editie van het onderzoeksrapport ‘Trends in decentrale energie: Inzichten voor duurzame bedrijfsgroei’ van Centrica Business Solutions. Hiervoor zijn wereldwijd bijna 1.500 bedrijven met tenminste 100 werknemers uit zeven verschillende sectoren onderzocht op onder andere acht kenmerken van duurzaamheid, zoals het actief werken aan milieuverbetering, de mate waarin wordt geïnnoveerd, het hebben van een continue klantgerichtheid en het stimuleren van talent. Het onderzoek werd in 2017 voor het eerst uitgevoerd.

Milieubewustzijn en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn flink hoger op de bedrijfsagenda komen te staan. Bedrijven zoeken steeds meer naar leiderschap op het gebied van energie om hun levensvatbaarheid op de lange termijn te waarborgen, zo blijkt uit het rapport. Het belang van milieubeheer neemt daarbij sterk toe. Dit wordt nu als de op twee na belangrijkste prioriteit van organisaties gezien en is in twee jaar tijd drie plekken op de agenda gestegen.

Zeven op de tien bedrijven beseft dat ze flexibeler moeten zijn in de manier waarop ze energie genereren en gebruiken. Vier op de vijf bedrijven (81%) die al energie op locatie genereren, is van plan om deze hoeveelheid in de komende vijf jaar te verhogen. Hierdoor worden ze in feite de 'energiecentrales van de toekomst'.

De meest vooruitstrevende bedrijven op het gebied van energiebeheer nemen de energielevering in eigen handen, waarbij zij energiebeveiliging één van de snelst groeiende bedrijfsrisico's noemen. Meer dan een derde (32%) ziet dit als een substantieel risico voor hun succes op de lange termijn. Opvallend is dat nog slechts één op de vijf bedrijven (18%) winstgevendheid als een verdere stimulans voor duurzaamheid ziet. Door energie als een verhandelbaar bedrijfsmiddel te zien, kunnen inkomstenstromen en concurrentievoordeel worden gerealiseerd met de inzet van slimme technologie als Demand Side Response (vraagrespons).

"Dit nieuwe onderzoek bevestigt dat Europese bedrijven hun energiebehoeften steeds meer in eigen handen nemen," aldus Yaniv Vardi, directeur Rest of World bij Centrica Business Solutions. "Bedrijven willen hun milieuprestaties verbeteren en ontdekken dat investeren in decentrale energie, lokale opwekking en energiezuinigheid betaalbaar is en leidt tot betere operationele prestaties. Organisaties hebben meer mogelijkheden dan ooit om te profiteren van decentrale energie. Hierbij valt te denken aan het creëren van extra inkomsten uit diensten die aan het net worden geleverd, flexibiliteit in het verbruik of het terugleveren van energie aan het net."

Klik op deze link voor het volledige rapport 'Trends in decentrale energie: Inzichten voor duurzame bedrijfsgroei'.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.