Ads Top

Ecopower: Het is ook uw wind

De uitstoot van broeikasgassen daalt in BelgiĆ« te traag, er wordt volgens de EU te weinig hernieuwbare energie opgewekt en er zijn te weinig windmolens. Dat laatste loopt inderdaad niet van een leien dakje. In heel wat gemeenten stoten de plannen voor windmolens op fors protest. Soms niet geheel onterecht: er ontstaat zelden een draagvlak als mensen het gevoel hebben dat een top-down­beslissing door hun strot wordt geduwd en als de baten naar een groot bedrijf en Ć©Ć©n lokale grondbezitter gaan.

Gelukkig bestaan er ook succesverhalen, bijvoorbeeld in Eeklo. Als je burgers op voorhand betrekt bij de opmaak van de plannen, hen mede-eigenaar maakt van de windmolens en hen er mee de vruchten van laat plukken, zullen omwonenden zo goed als geen bezwaarschriften indienen.

Door een puike samenwerking tussen het lokale bestuur en de coƶperatie voor hernieuwbare energie (REScoop) Ecopower voelen bewoners van Eeklo zich niet alleen betrokken, maar komt een deel van de meerwaarde ook ten goede aan de lokale gemeenschap. Een aanpak die steeds meer erkenning krijgt. Zo zei gewezen Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) op 14 mei: ‘Geen windmolens meer in Vlaanderen zonder de betrokkenheid van buurtbewoners.’ Hij verwees daarbij naar bestaande coƶperatieve projecten waarin bewoners kunnen investeren en waaruit ze voordeel halen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.