Ads Top

Eerste LNG-voertuig bij HVC

Met het overhandigen van de sleutels heeft HVC haar eerste Scania/VDL haakarm voertuig op LNG in gebruik genomen. Het LNG-voertuig is bedoeld voor de lange afstanden. Rijden op LNG heeft een aantal voordelen: de wagen is stiller en stoot geen roet uit. Ook stoot een LNG-voertuig veel minder fijnstof uit dan reguliere brandstof. LNG zorgt voor een CO2 reductie van zo’n 10 tot 15% ten opzichte van Euro 6 (schone diesel).

Dirk-Jan Laan, teamleider Recycling en  Logistiek vertelt: “Dit is ons eerste LNG-voertuig. De voertuigen die we uit de aanbesteding afroepen zijn normaal in dieseluitvoering. De haakarm is erop gemonteerd door  VDL containersystemen. Dat was een heel precies klusje. Doordat het voertuig op LNG rijdt, vloeibaar gas, mocht er niet worden gelast op het voertuig. Alles moest dus al precies passen toen het op het chassis werd gemonteerd. Maar de haakarm staat er keurig op. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen van onze chauffeurs de komende periode. Als het goed bevalt, volgen er mogelijk meerdere LNG-voertuigen bij HVC.”

Chauffeur Jurgen Otten heeft een speciale opleiding gekregen om in dit voertuig te mogen rijden: “Het is altijd leuk om als eerste in een nieuw voertuig te mogen rijden. Maar het is extra leuk om het eerste LNG-voertuig van HVC te mogen besturen. In totaal hebben vier collega’s opleiding gekregen om in dit voertuig te mogen rijden. Het tanken van LNG is wel anders dan bij Euro 6. Je moet speciale handschoenen aan en je moet goed weten wat je doet; LNG is vloeibaar gas. Het gaat letterlijk ijskoud de tank in. Als het misgaat met tanken, loop je risico om brandwonden op te lopen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.