Ads Top

Subsidie voor het gebruik van zonnecellen als bouwmateriaal

AgentschapNL heeft het subsidiepotje voor de Energie Investeringsaftrek (EIA 2013) geopend. Hierin zijn subsidies voor het opwekken van duurzame energie in de gevel opgenomen. Gevels leveren daardoor geld op en de investering van organisaties daalt.
Door gebruik te maken van de EIA 2013 kunnen organisaties investeringen beperken. Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten de geïnstalleerde panelen een gezamenlijk piekvermogen van 90 Watt hebben. Ook de omvormer, de aansluiting op het elektriciteitsnet en eventueel ook het zonvolgsysteem komen in aanmerking voor subsidie. Bij het slim opnemen van zonnecellen in de gevel kunnen andere bouwmaterialen achterwege blijven. Op deze manier wordt duurzaam geïnvesteerd en dubbel bespaard.
Een goed voorbeeld van het gebruik van zonnecellen in de gevel, is de renovatie van het zwembad van Recreatiecentrum Zevenkampse Ring in Rotterdam. De oorspronkelijke gevel was al geruime tijd aan vervanging toe. Het eerste ontwerp betrof een vliesgevel met daarin geëmailleerde glaspanelen. Deze panelen van gekleurd glas hebben de eigenschap onderhoudsarm te zijn en nauwelijks in kleur te degraderen. Het geeft het zwembad een moderne look. Geëmailleerde glaspanelen zien er nagenoeg hetzelfde uit als amorfe zonnepanelen. Met een extra investering van twintig euro per vierkante meter, levert deze gevel bij de huidige energieprijzen, jaarlijks ruim tien euro per vierkante meter op. Na twee jaar verdient deze gevel zichzelf terug. Bovendien zijn subsidies in deze berekening achterwege gelaten. Eind 2012 heeft De Groot & Visser het project bij zwembad Zevenkampse Ring voltooid.

1 opmerking:

  1. De informatie in dit artikel is niet geheel juist. Energie InvesteringsAftrek (EIA) is een fiscale regeling. Doel is het stimuleren van investeringen in energiebesparing of duurzame energie. Technieken die zich kunnen kwalificeren voor EIA staan op de zogenaamde energielijst. Deze energielijst wordt ieder jaar weer gepubliceerd. Eind december 2012 is de energielijst 2013 gepubliceerd. Op deze energielijst staat een aantal nieuwe technieken, waaronder 'dak- of gevelpanelen met geïntegreerde zonnecollector'. Meer informatie over de EIA vindtr u op de website, www.agentschapnl.nl/eia, waar ook de energielijst gedownload kan worden.
    Rob Smit, Agentschap NL

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.