Ads Top

Groene stroom, zo zit het echt

De laatste weken wordt er via de media een stevige robber gediscussieerd over hoe het nu zit met groene stroom. Greenpeace, Wise, de Consumentenbond tegen een met geld van Essent gesteunde en nota bene door het NOS journaal gepromote HIER-campagne, wiens directeur Sible Schöne beweert dat Nederland ‘wordt belazerd met groene stroom’. Inzet van de discussie: hoe groen is de stroom die je koopt nu echt en hoe vergelijk je op een eerlijke manier de verschillende mogelijkheden om groene stroom te kopen. Duurzaamnieuws.nl zocht uit hoe de groene stekker nu werkelijk in het stopcontact steekt.
  • Als je voor groene stroom kiest om met die keuze de productie van grijze stroom te beperken, dan is het importeren van buitenlandse GVO’s van bestaande installaties ongewenst. Vergroende import verandert niets aan de situatie. 
  • Als je groene stroom van verschillende leveranciers wil vergelijken, dan is het niet wenselijk om die vergelijking te beperken tot afzonderlijke producten. Net zoals in het geval van de GVO’s dient de keten erbij te worden betrokken. Wie voor groene stroom kiest doet dat om de productie van grijze stroom te beperken en / of méér groene stroom te laten produceren. En dan wil je toch niet dat de winst van jouw groene stroom toch weer wordt geïnvesteerd in nieuwe kolencentrales?  Zonder het geven van aanvullende informatie kun je stellen dat het vergelijken op alleen productniveau misleidend is voor consumenten, die voor het overgrote deel geen kennis en inzicht hebben in de omvang en de aard van energiebedrijven. Bovendien zet HIER met haar boodschap goedwillende en hardwerkende groene energiebedrijven onterecht in een kwaad daglicht.
  • Er wordt momenteel in Nederland te weinig groene stroom opgewekt om aan de vraag te kunnen voldoen. Door het importeren van GVO’s is dat niet zichtbaar voor de consument. Wanneer dat duidelijker wordt gecommuniceerd ontstaat er mogelijk meer druk op de overheid om eindelijk eens serieus werk te maken van duurzame energie. Dan is het ook van belang dat de milieubeweging de rijen sluit. Want een klimaatcampagne die met geld van het bedrijfsleven de eigen doelstelling tegenwerkt draagt weinig aan bij aan de geloofwaardigheid van de beweging. Die speelt de fossiele lobby alleen maar in de kaart.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.