Ads Top

Warmtenet van Almere bereikt woontorens in Duin

Op verschillende plekken in Almere is het warmtenet in ontwikkeling. Daarbij komen allerlei vernieuwende aanpakken kijken. Bijvoorbeeld om de warmte tot op de allerhoogste verdiepingen van de nieuwe woontorens in Duin te brengen.

In Almere Duin komen in totaal 3.000 woningen én winkels, restaurants, zorgvoorzieningen, scholen en kantoren. In 2014 zijn de eerste woningen opgeleverd en aan het warmtenet gekoppeld.

In Almere Duin wordt naast laagbouwwoningen ook een aantal hoge appartementengebouwen gebouwd, met zicht tot aan Amsterdam. De woontorens San Francisco, Valencia, Kaapstad en Sydney bieden plek aan 337 appartementen, commerciële ruimtes en een parkeergarage. De leidingen van het lokale warmtenet brengen het warme water letterlijk tot op grote hoogte.

Normaal gesproken wordt de warmte uit het warmtenet gemakkelijk tot op de tiende verdieping afgeleverd. Maar een aantal van de woontorens in Duin is meer dan twee keer zo hoog. Daarom maakt men gebruik van een speciale regelkamer en een extra grote pomp onder in het gebouw. En de woningen krijgen een speciale afleverset: in de meterkast van elke woning hangt straks een dubbele warmtewisselaar. De ene wisselaar zorgt ervoor dat warm water van ongeveer 40 graden naar de radiatoren en vloerverwarming gaat. De andere wisselaar verwarmt het tapwater tot 60 graden.

Het bijzondere duinenlandschap in Almere Duin is een uitdaging voor de aanleg van de ondergrondse leidingen van het warmtenet. Het leidingennet moet niet te diep liggen, maar ook niet te ondiep, want dan kunnen de buizen mogelijk bloot komen te liggen. Dat is in het golvende landschap best een puzzel.

Een aantal jaren geleden legde Vattenfall al met een gestuurde boring – zonder de weg open te breken – een vierhonderd meter lange leiding onder de N701 door, om zo het nieuwe gebied van warmte te voorzien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.