Ads Top

Extreme stijging stroomverbruik tijdens hittegolf door airco’s

Tijdens de hittegolf lag het stroomverbruik in Nederland* hoger dan in de periode ervoor. Dat meldt energiebedrijf Essent. Vanaf de eerste tropische dag op woensdag 5 augustus tot en met donderdag 13 augustus steeg het dagelijks verbruik tot 30 procent. Dat is zo’n 10 procent meer dan normaal tijdens een hete periode. Dit komt waarschijnlijk door een toename in het gebruik van airco’s en ventilators.

Essent verklaart de stijging door de aanhoudende hitte, acht dagen achter elkaar. Daardoor koelde het ’s nachts amper af. Ter vergelijking: de warme dag op 31 juli zorgde voor een stijging van 15 tot 20 procent. Toen lagen de nachttemperaturen lager.

In onderzoek van MeMo2 in opdracht van Essent geeft bijna de helft van de Nederlands aan een ventilator te gebruiken om het huis koel te houden. Een op de vijf Nederlanders zegt een airco te gebruiken. Bovendien neemt de populariteit toe: 15 procent van de Nederlanders stelt de aanschaf van een airconditioner te overwegen. De voorkeur gaat in dat geval het meest uit naar mobiele airco’s. Woningeigenaren kiezen vaker voor vaste airco’s.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.