Ads Top

'Versterk de uitvoerbaarheid van de RESsen'

Eén van de afspraken uit het Klimaatakkoord is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen beschikbaar zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Dat leggen de regio’s vast in een Regionale Energiestrategie (RES).

Recent hebben 28 energieregio’s een bespreekversie van de concept-RES gepubliceerd, voor afstemming met de verschillende bestuurslagen (gemeenten, provincies en waterschappen) en met maatschappelijke partners.

Op 1 oktober publiceren regio’s hun definitieve concept-RES’en. Dat is een belangrijke tussenstap richting het vaststellen van de definitieve RES 1.0 medio 2021.

Initiatiefnemers van duurzame energieprojecten (van energiebedrijven tot coöperaties) zijn tot nu toe beperkt betrokken geweest bij de vorming van de concept-RES’en. Zij willen hun betrokkenheid voor uitvoerbaarheid van de RES’sen graag versterken, zodat de RES’sen maximaal uitvoerbaar worden voor zowel warmteprojecten als elektriciteit. Daarom heeft brancheverenigingen NVDE diverse initiatiefnemers én netbeheerders bijeengebracht om alle 28 publiek beschikbare concept RES’sen te analyseren op uitvoerbaarheid. Betrokken waren experts op wind, zon en warmte, vanuit bijvoorbeeld Holland Solar (zon), NWEA (wind), Energie-Nederland, Stichting Platform Geothermie, BodemenergieNL, Stichting Warmtenetwerk en individuele leden/ bedrijven, zoals elektriciteits- en warmteproducenten en -leveranciers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.