Ads Top

Nieuwe test met energiedata

Netbeheer Nederland start een meer uitgebreide proef waarbij consumenten bepalen wie er gebruik mag maken van energie-gegevens. De gezamenlijke netbeheerders en twee energie-prijsvergelijkers testen het verbeterde concept de komende maanden in de praktijk.

Zo’n 12.000 consumenten hebben al meegedaan aan een  eerste pilot, tussen maart en mei van dit jaar. Ze gaven toestemming om hun energiegegevens te gebruiken voor een individuele prijsvergelijking. De nieuwe proefperiode wordt gebruikt om het systeem verder te verbeteren en op te schalen. Naast Gaslicht.com doet nu ook Pricewise mee.

Klanten die prijzen van energieleveranciers willen vergelijken, kunnen hun energiedata delen met de prijsvergelijkers die meedoen aan de pilot. Het gaat om gegevens over bijvoorbeeld verbruik, de huidige leverancier en de opzegtermijn. Op basis daarvan kan de energie-prijsvergelijker een advies geven dat aansluit bij de situatie van de consument.

Het voordeel is dat de consument zelf niet meer op zoek hoeft naar gegevens over het verbruik. De netbeheerders verstrekken dus alleen gegevens nadat de consument hiervoor toestemming heeft gegeven.

In het belang van zorgvuldigheid en veiligheid identificeren consumenten zich via iDIN. Dat is een dienst van de Nederlandse banken, waarmee consumenten zich met de vertrouwde inlog-middelen van hun bank kunnen identificeren bij andere organisaties.

De nieuwe proef loopt tot november. Later dit jaar start nog een pilot met energieleveranciers waarbij de klant eveneens bepaalt wie er gebruik kan maken van zijn of haar data.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.