Ads Top

Definitieve sluiting van de elektriciteitscentrale van Les Awirs (Flémalle-Luik)

Op maandag 31 augustus zal de biomassacentrale in Les Awirs haar laatste kWh produceren. De centrale van ENGIE Electrabel, die in 1951 in gebruik werd genomen en aanvankelijk op steenkool werkte, gaat sluiten door de ouderdom van bepaalde onderdelen en het einde van de periode voor de toekenning van groenestroomcertificaten.

De werkzaamheden voor de ontmanteling van de centrale beginnen in april 2021 en worden eind 2023 afgerond. De toekomst van de site wordt nog bestudeerd. De 40 werknemers ter plaatse zullen worden overgeplaatst naar andere locaties van ENGIE.

Na 69 jaar thermische elektriciteitsproductie in Les Awirs, deel van de gemeente Flémalle die aan de linkeroever van de Maas stroomopwaarts van Luik ligt, zal de gelijknamige biomassacentrale maandag 31 augustus om 14u haar laatste kWh produceren. De elektriciteitscentrale, te herkennen aan de drie schoorstenen van 150 meter hoog, maakt integraal deel uit van het industriegebied van Luik. Sinds 2005 leverde een biomassa-eenheid van 75MW, de grootste in Wallonië, er genoeg lokale en hernieuwbare elektriciteit om het verbruik van 160 000 gezinnen te dekken.

De sluiting van de centrale betekent niet het einde van alle activiteiten op de site van Les Awirs. Gedurende zeven maanden worden er voorbereidende werkzaamheden voor de sloop uitgevoerd. Vervolgens wordt de centrale vanaf april 2021 drie jaar lang ontmanteld en wordt het terrein volledig in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.