Ads Top

Online energievergelijkers worden steeds populairder (i.m.)


Tussen april 2019 en april 2020 is opnieuw een record aantal mensen overgestapt naar een andere energieleverancier. Dit blijkt uit de Energiemonitor 2020 die recent is gepubliceerd door de Autoriteit Consument & markt (ACM). Hieruit blijkt dat in voorgenoemde periode ruim 1,7 miljoen huishoudens hebben gekozen voor een andere energiemaatschappij. Dit is ruim 1 op de 5 huishoudens.

In de laatste drie jaar is nu 53 procent van alle Nederlandse huishoudens minimaal één keer overgestapt van leverancier of overgestapt op een ander energiecontract bij dezelfde leverancier.

Online energie vergelijken groeit

Het vergelijken van energie en vervolgens het aanmelden bij een andere aanbieder wordt steeds vaker online via een energievergelijker gedaan. Pricewise en Gaslicht bedienen hier een groot deel van de energie-overstapmarkt, maar ook kleinere spelers zoals de energievergelijker van KiesZeker stijgen in populariteit.

Andere overstapkanalen, zoals verkoop aan de deur en in winkels als Mediamarkt dalen in marktaandeel. Dit is deels te wijten aan het slechte imago van deze manier van verkopen, maar ook doordat de consumenten steeds meer vertrouwd raken met de online vergelijkers.

Prijs en korting is de belangrijkste reden van overstappen

De besparing die kan worden behaald door overstappen is voor ongeveer driekwart van de overstappers de belangrijkste reden. Verrassend is dat niet, want overstappen is na het vergelijken van energie een kwestie van een paar muisklikken. Het een puur administratieve handeling, technisch verandert er niets aan de aansluiting van de woning.

Met een overstap kan een jaarlijkse besparing van honderden euro’s worden behaald. Dit is het gevolg van enerzijds lagere energietarieven en anderzijds de aantrekkelijke welkomstbonus die veel energieleveranciers in het vooruitzicht stellen voor nieuwe klanten.

Een andere reden voor overstappen die wordt genoemd is de duurzaamheid. Klimaat is voor steeds meer mensen een belangrijk aandachtspunt en daarom wordt ook steeds vaker bewust voor een groen energiecontract gekozen. Hierbij zijn leveranciers zoals Greenchoice, Pure Energie en EasyEnergy populair.

Vooruitzicht Energiemonitor 2020 – 2021

Verwacht wordt dat het aantal overstappen voor dit lopende jaar minstens zoveel zal zijn. Doordat de energieprijzen de afgelopen maanden tot een laagtepunt zijn gedaald loont het steeds meer de moeite om over te stappen. Met een overstap profiteert men namelijk maximaal van de dalende tarieven. Dit is ook de afgelopen maanden veel in de publiciteit geweest en bekende vergelijkingssites hebben hier ook speciale reclamecampagnes voor lopen.

Daarnaast wordt verwacht dat door de corona lockdown mensen bewuster naar hun energieverbruik zijn gaan kijken. Door thuisblijven en thuiswerken is het energieverbruik gestegen en ook daarom levert een energiecontract met lagere tarieven al snel een aanzienlijke besparing op.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.