Ads Top

Zelf opgewekte energie onbeperkt afstrepen 'achter de meter'

De enorme belangstelling en het enthousiasme van huishoudens en bedrijven op het gebied van eigen energieopwekking kan eenvoudig gestimuleerd worden als de zelf opwekte energie onbeperkt mag worden afgestreept tegen de verbruikte energie. Met een voorstel voor 'saldering zonder limiet' dat Greenchoice deze maand aan het ministerie van Economische Zaken voorlegt in het kader van Green Deal, ontstaat zonder kosten voor de overheid veel economische activiteit op het gebied van duurzame energie. Voorwaarde is wel dat de opwekker geen subsidie heeft ontvangen.
Op dit moment is het salderen van eigen opwekking beperkt tot 3000 kWh, met uitloop naar 5000 - gelijk aan het verbruik van een groot huishouden. Daardoor kunnen bedrijven of partijen die met veel zonnepanelen of met een windmolen eigen verbruik willen opwekken dit niet salderen. Ze moeten nu over hun afname nog een hoge verbruiksbelasting betalen, terwijl ze zelf opwekken. Het voorstel maakt duurzame energieopwekking flink eenvoudiger en aantrekkelijker. Geen subsidie, geen belasting.
De nieuw in te voeren regeling rekent af met lastige uitzonderingen. Nodeloze administratie van subsidies en SDE vervalt. Het aantal facturen vermindert drastisch. Omdat het alleen gaat om opwekking achter dezelfde aansluiting ontstaan geen uitvoeringsproblemen voor de fiscus. Het voorstel vergt ook geen budgettaire kosten bij aanvang. Het betreft een concrete vereenvoudiging die wel veel economische activiteit oplevert. Omdat de opgewekte elektriciteit meteen lokaal gebruikt wordt, betekent het ook nog eens een verlichting voor het transportsysteem. De budgettaire gevolgen zijn bij deze zelfopwekking hetzelfde als dat de afnemer maatregelen zou nemen om energie te besparen.
Michiel Rexwinkel van Greenchoice, initiatiefnemer van het voorstel: 'Feitelijk schakelt dit voorstel zelf energie opwekken gelijk aan energie besparen. Door achter dezelfde meter opwekken en verbruik tegen elkaar weg te strepen worden veel processen makkelijker: zowel administratie als transport van stroom. Omdat het meer dan logisch voelt om zelf opgewekte energie ook zelf te verbruiken, en er minder rompslomp is, zullen veel meer mensen hun voornemens tot zelfopwekking omzetten in actie. Als de voorgestelde regeling ingesteld wordt, nemen we op onze beurt vanuit Greenchoice een verplichting tot het realiseren van dit soort lokale initiatieven op ons.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.