Ads Top

Den Haag heeft eerste informatiezuil met elektrisch oplaadpunt

Stadsmeubilairbedrijf JCDecaux en duurzaam energiebedrijf Eneco hebben vandaag het eerste exemplaar van een nieuw type informatiezuil geplaatst op het Kerkplein in Den Haag. Deze is voorzien van een oplaadpunt voor elektrische fietsen en scooters. Consumenten die beschikken over een OV-chipkaart kunnen hiermee gratis hun elektrische vervoersmiddel opladen. JCDecaux en Eneco tonen met deze ontwikkeling aan dat de openbare inrichting een belangrijke rol kan spelen bij de verduurzaming van de stedelijke omgeving. Na Den Haag krijgen Utrecht, Haarlem en Nijmegen ook dergelijke oplaadzuilen.
Wethouder Rabin Baldewsingh van de gemeente Den Haag nam de eerste geïntegreerde NRGSPOT donderdag 24 februari officieel in gebruik. De nieuwe publieke informatiezuil is de vrucht van een publiek/private samenwerking (PPS) tussen JCDecaux, Eneco en de gemeente Den Haag en ondersteunt het stimuleringsbeleid van de overheid op het gebied van elektrisch vervoer. JCDecaux en Eneco kozen voor Den Haag als pilot-gemeente omdat in de Hofstad al diverse elektrische vervoermiddelen in gebruik zijn. Dat laatste geldt overigens ook voor de twee bedrijven zelf. Eneco gaat in eerste instantie met tientallen elektrische auto's rijden, een deel daarvan is al in bedrijf. JCDecaux op haar beurt werkt toe naar een volledig elektrisch onderhoudswagenpark en maakt nu al exclusief gebruik van Windstroom van Eneco, de meest duurzame vorm van elektriciteit die thans beschikbaar is.
Volgens René Witzel, directeur van JCDecaux, leent stadsmeubilair zoals abri's en Mupi's zich bij uitstek voor dit type multifunctionele toepassingen. "Onze objecten trekken de aandacht op drukbezochte locaties als winkel- en horecagebieden. Dit is dus een prima uithangbord voor elektrisch vervoer als duurzaam en goedkoop alternatief."
Volgens Monique Blokpoel, innovatiemanager bij Eneco, is er sprake van een heel nieuw concept: "Deze geïntegreerde NRGSPOT is een echte innovatie, want het stimuleert duurzaam vervoer én het benut de openbare ruimte zo efficiënt mogelijk. Nu er steeds meer elektrische fietsen en scooters verschijnen zijn deze NRGSPOTS echt nodig. Er staan in Nederland op zeer centrale locaties honderden zuilen die al op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Dat betekent dat er op termijn gemakkelijk honderden oplaadpunten kunnen verschijnen, zonder dat ze extra openbare ruimte in beslag hoeven te nemen".
De gemeente Den Haag is trots om als eerste gemeente te kunnen deelnemen aan deze proef. "Den Haag heeft duurzaamheid én publieksvriendelijkheid hoog op de agenda staan. Met deze nieuwe oplaadpunten dienen we beide doelen", aldus Rabin Baldewsingh. In datzelfde kader introduceerde Den Haag onlangs nog een elektrische vuilniswagen en startte in september een pilot-project met elektrische scooters onder de naam 'Electric Heroes'.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.