Ads Top

'Kernenergie is de doodsteek voor doorbraak schone stroom'

Het kabinet bracht vrijdag naar buiten dat de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland omstreeks 2015 kan beginnen. Volgens Jolande Sap is het een doodsteek voor de doorbraak van schone energie om naast de geplande kolencentrales, nu ook de bouw van een kerncentrale toe te staan. Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dinsdag opheldering van minister Verhagen in de Tweede Kamer. 'Verhagen laat hiermee zien geen fiducie te hebben in het besparen van energie én niet in het opwekken van schone stroom. De Green Deal die het kabinet zegt te willen sluiten is een lege huls"
GroenLinks stoort zich ook aan de voorstelling van zaken rond de vermeende veiligheid van een kerncentrale. Klimaat- en energiespecialist Van Tongeren: "Verhagen pretendeert dat een kerncentrale één factor honderd veiliger is dan bijvoorbeeld een dijk. Hij vergelijkt appels met peren. Een dijkdoorbraak is niet te vergelijken met de stralingsrisico's, waar Verhagen onze kinderen, kleinkinderen en vele generaties na hen ongevraagd mee belast." Nederland heeft overigens geen oplossing voor het opslaan van kernafval. Staatssecretaris Atsma bevestigde in november dat opslag in zoutkoepels geen optie is.Kernenergie is onveilig en niet duurzaam. Naast het afvalprobleem, is uranium eindig en kernenergie duur. De bouw van een kerncentrale is vijf keer zo duur als de bouw van een efficiënte gascentrale. Uit recent onderzoek van Spring Associates blijkt dat de bouw van een kerncentrale onzeker is als er geen overheidssteun heen gaat. Wat GroenLinks betreft gaat er alleen overheidssteun naar schone energie.
GroenLinks is tegen het gebruik van kernenergie en ziet moderne mogelijkheden om het energieprobleem op te lossen. GroenLinks wil fors investeren in schone stroom door investeerders een vaste prijs te garanderen, door een belasting te introduceren op kolen en door energiebedrijven te verplichten een vast deel energie op te wekken via wind, zon en duurzame biomassa.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.