Ads Top

Slimme energiemeter nog onbekend bij consument

De slimme energiemeter is bij bijna de helft van de consumenten nog onbekend. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche. De voordelen van de slimme meter spreken consumenten wel aan. Dankzij de meter krijgen zij meer inzicht in het eigen energieverbruik en kunnen zij gerichter energiebesparende maatregelen nemen. Een krachtige voorlichtingscampagne is volgens de installateursvereniging nodig om grote aantallen woningen de komende jaren van slimme meters te voorzien en zo het energieverbruik fors te reduceren. Uit veldtesten van UNETO-VNI blijken besparingen tot 20% haalbaar. Gisteren ging de Eerste Kamer akkoord met de vrijwillige invoering van de slimme meter vanaf 2012.
Uit het onderzoek in opdracht van UNETO-VNI blijkt dat ook consumenten die nog onbekend zijn met de slimme meter gevoelig zijn voor de voordelen. Zo overweegt bijna 20% van hen direct een slimme meter aan te vragen en bijna de helft geeft aan de overstap naar een slimme meter wellicht te overwegen. Behalve inzicht in het eigen energieverbruik zien consumenten ook het automatisch doorgeven van meterstanden als voordeel. De overstap naar een slimme meter kost de consument geen geld. Ook betaalt hij niet meer voor het gebruik van de slimme meter.
De helft van de consumenten heeft interesse in het gebruik van de slimme meter als energiemanagementsysteem. Op termijn gaan leveranciers gedurende de dag gedifferentieerde energietarieven aanbieden. Consumenten kunnen met een slimme meter dan de keuze maken om energie af te nemen als dit prijstechnisch interessant is. Zo kan bijvoorbeeld de wasmachine automatisch worden aangezet op een moment dat een lager stroomtarief ingaat.
UNETO-VNI voorzitter Marcel Engels bepleit een voorlichtingscampagne om consumenten te informeren over de voordelen van de slimme meter en eventuele vrees over privacyaspecten weg te nemen. 'Met de slimme meter kunnen wij het energieverbruik in woningen snel reduceren. Bovendien is de meter straks onmisbaar als schakel tussen opwekking van eigen duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen en de teruglevering van deze energie naar een intelligent, lokaal energienet. Zo kunnen wij onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen sterk verminderen.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.