Ads Top

Liander doet eerste belangrijke investering in intelligente netten

Liander start deze maand met de installatie van innovatieve besturingssystemen op belangrijke knooppunten in het elektriciteitsnetwerk. Deze nieuwe systemen zorgen ervoor dat storingen korter duren en maken verdere verduurzaming van de energievoorziening mogelijk. De techniek is in opdracht van Liander ontwikkeld door Locamation en Liandon. Liander loopt hiermee ook internationaal voorop. Deze implementatie duurt 7 jaar en kost jaarlijks circa EUR 15 miljoen. Het is de eerste belangrijke investering in intelligente middenspanningsnetten in Nederland.
De knooppunten in het elektriciteitsnet - de verdeelstations - worden geheel gedigitaliseerd. Grotere storingen kunnen dan sneller worden opgelost. Daar waar het systeem - de 'SASensor' - geïnstalleerd is, gaan stroomstoringen gemiddeld 30 procent korter duren. Dit komt omdat nu bij een stroomstoring binnen één minuut wordt uitgerekend waar de oorzaak van deze storing precies zit. Hierdoor kan de monteur vrijwel onmiddellijk beginnen met het herstel van de elektriciteitsvoorziening. Een grotere storing zal dan gemiddeld nog maar een uur in plaats van anderhalf uur duren. De digitalisering van de verdeelstations in het gehele net zal 7 jaar in beslag nemen. Het is de eerste stap op weg naar een verdere digitalisering van het net, waarbij in de toekomst de duur van stroomstoringen stapsgewijs verder wordt teruggedrongen.
De digitalisering van de verdeelstations - een eerste stap in het intelligent maken van de netten - speelt een belangrijke rol in de duurzame energievoorziening van de toekomst. De kwaliteit van de spanning op het netwerk wordt continu gemeten. Dat is van belang voor de betrouwbaarheid van het net als steeds meer klanten zelf stroom gaan opwekken en terugleveren met bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen.
Liander heeft de afgelopen jaren enkele verdeelstations gedigitaliseerd en uitgebreid getest. De techniek is verder ontwikkeld tot een robuust systeem. Nog dit jaar worden de eerste verdeelstations geheel gedigitaliseerd. Daarna volgen alle andere knooppunten. Momenteel zijn op de markt geen vergelijkbare systemen verkrijgbaar. Met deze innovatie loopt Liander internationaal voorop.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.