Ads Top

Tulip Oil’s eerste put vindt gas

Tulip Oil Netherlands B.V. heeft met haar eerste boring in Nederland een nieuw gasveld aangetoond. De put - met een diepte van ongeveer 2600 meter - werd ruim binnen budget geboord. De daadwerkelijke aanvang van gasproductie staat gepland voor eind 2013.
De boring is uitgevoerd vanaf een bestaande locatie in Donkerbroek (gemeente Ooststellingwerf (Friesland)) met een van de modernste boortorens zodat de overlast voor de lokale bevolking en het milieu zo gering mogelijk was. Het nieuwe gasveld, Donkerbroek-West, ligt naast het gasveld Donkerbroek-Main. De eerste gasproductie staat gepland voor eind 2013; op dit moment worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Tulip Oil verwacht de komende 15 jaar gas te winnen uit dit nieuwe gasveld.
Tulip Oil directeur Erik Steenken: "het is geweldig dat onze eerste put in Nederland succes heeft opgeleverd. Dit is een prachtig resultaat en het geeft ons energie om door te gaan op de ingeslagen weg."
Het Donkerbroek-West gasveld is een van de honderden kleinere gasvelden in Nederland. Ongeveer 40% procent van alle gasproductie komt uit dit soort relatief kleine gasvelden. De overige gasproductie komt uit het grote Groningen-gasveld ("Slochteren"). De overheid heeft in 1974 het zogeheten „kleine velden beleid" ingevoerd om het Groningen-gasveld te sparen en het opsporen en winnen van andere gasvelden te stimuleren. Zonder die kleine velden zou het Groningen-gasveld nu al bijna leeg zijn geweest, terwijl er nu nog zeker 50 jaar gas uit kan worden gewonnen. Ook het gas uit het gasveld Donkerbroek-West zal een bijdrage leveren om de gasvoorziening van Nederland in de toekomst op peil te houden.
Tulip Oil Netherlands B.V. is de operator van het Donkerbroek-West en Donkerbroek-Main gasveld; EBN B.V (namens de Nederlandse Staat) heeft een belang van 40 procent in dit veld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.