Ads Top

Forse prijsverschillen energie Aken/Maastricht

Dat de felle concurrentie op de stroommarkt een gunstig effect heeft, blijkt onder meer uit de Nederlandse grensstreek. Zo is een doorsnee huishouden in Aken voor 4.000 kilowattuur (kWh) stroom zo’n 400 euro meer kwijt dan een gemiddeld gezin in Maastricht zo'n 35 kilometer verderop. Dat blijkt uit cijfers die Franse persbureau AFP heeft gepubliceerd. Duitsland is per definitie duurder dan veel andere Europese landen. Alleen in Denemarken liggen de prijzen nog hoger dan bij onze oosterburen.

2 opmerkingen:

 1. Is het wel de concurrentie die dit prijsverschil tussen Nederland en Duitsland verklaart, want in Duitsland is er ook concurrentie. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste aanbieder is daar ongeveer € 350 per jaar bij een gemiddeld stroomverbruik van 3500 kWh.

  In Duitsland zijn de prijzen voor elektriciteit, net als in Denemarken, zwaar belast. De Duitse verbruikers moeten namelijk een behoorlijk bedrag per kilowattuur extra betalen om Energiewende te kunnen betalen.

  Per 1 januari a.s. komt er voor de Duitse consument weer een paar Eurocent per kilowattuur bovenop en naarmate er meer offshore windparken in bedrijf komen wordt de prijs voor stroom steeds hoger. Duitsland neemt binnen 2 jaar de eerste plaats van Denemarken over wat betreft de prijs van stroom.

  Het is dan ook niet verwonderlijk dat er bijna 800.000 Duitse huishoudens van energielevering zijn afgesloten omdat ze de dure maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. naar verluidt is wonen in belgië goedkoper omdat de belastingen op wonen intotaliteit lager is dan bijvoorbeeld in nederland. vandaar ook dat de belgische besteding (koopkracht) hoger ligt. De belsting wordt gedaan op her verbruik en niet op de installatie..wat in NL gebruikelijk is geworden.

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.