Ads Top

Bubbels, bier en bioplastic: TU Delft op Llowlab

De TU Delft is van 17 t/m 19 augustus voor de derde keer aanwezig op Llowlab, het duurzame innovatie-eiland op muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen. Bezoekers kunnen op het drijvende platform in Lake Lowlands een blik werpen op een duurzame toekomst. De TU Delft onderzoekers en studenten ontwierpen een duurzaam paviljoen van bamboe, een duurzaam bubbelbad en lokaal elektriciteitsnet en hebben een hybride paviljoen voorzien van een groene gevel op basis van biomassa-materialen. Llowlab is een initatief van Technologiestichting STW, NWO en de KNAW.
Blikvanger op het Llowlab innovatie-eiland is een paviljoen van bamboe. Dit materiaal is een natuurlijke vervanger van hardhout. Bovendien is bamboe lichtgewicht en daardoor geschikt voor lichte constructies als paviljoens. TU Delft studenten die het keuzevak ‘Sustainable Technical Innovation in Practice’ volgen, ontwierpen het bamboepaviljoen. Het dak van het paviljoen is voorzien van zonnecollectoren voor het opwarmen van water en PV-zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. Deze zijn gekoppeld aan een slim, lokaal energienetwerk. Bezoekers kunnen in het paviljoen ontspannen in een duurzaam bubbelbad, verwarmd door middel van de zonnecollectoren. De pompen worden aangedreven door elektriciteit uit de zonnepanelen.
In het hybride paviljoen kunnen bezoekers kennismaken met de ‘biobased economy’. De TU Delft bekleedde de gevel van dit paviljoen met materialen die zijn gemaakt van niet-eetbare biomassa, zoals landbouwafval, boomschors en takken.
In het Refab Lab toveren de Delftenaren ingezamelde bierbekertjes om tot nuttige gadgets. De bekertjes worden schoongemaakt, gesmolten en met behulp van een 3D-printer veranderd in gadgets die de festivalganger kan dragen, zoals ringen, zonnebrillen en smartphonehoesjes. TU Delft projectleider Llowlab Gijs Houwen: de gadgets zijn voor de bezoekers ‘te krijg’. Nou ja, te ruil: als zij gebruikte bekers komen afleveren, maken wij er iets leuks van.”
De TU Delft doet dit jaar voor de derde keer mee aan Llowlab. Gijs Houwen: “We laten graag zien hoe de TU Delft bijdraagt aan een meer duurzame samenleving.” Llowlab is het drijvende laboratorium van popfestival Lowlands waar duurzame initiatieven, nieuwe technologie en stevige discussies plaatsvinden. Llowlab wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. De initiatiefnemers zijn Technologiestichting STW, NWO en de KNAW.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.